Atık cam katkılı betonların incelenmesi
Investigation of waste glass added concrete
- Tez No: 606301
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI ÇAĞATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık cam, Cam katkılı beton, Betonlarda atık cam kullanımı, Waste glass, Glass added concrete, Usage of waste glass in concrete
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, geri dönüşümde de kullanılabilen cam atıkların beton karışımında agreganın belirli oranlarında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Cam tamamen doğadan elde edilmiş ve yüzde yüz geri dönüştürülebilen bir malzemedir. Yüzyıllardır insanoğlu camın keşfinden sonra bu geri dönüşüm özelliği sayesinde enerji kaynaklarını daha verimli kullanmayı hedeflemişlerdir. Bu çalışmada cam atıkları, iki etaplı olarak beton agregasının yerine kullanılarak hazırlanan numunelerdeki basınç ve çekmede eğilme dayanımları gözlenmiştir. Deneyler göstermiştir ki kullanılan cam atıkların yüzdeleri arttıkça beton mekanik özellikleri olumsuz etkilenmektedir. Bununla birlikte, ağırlıkça %10 civarında atık camın özellikle ince gradasyonlarda kullanılması enerji verimliliğini artırmak için uygulanabilir bir yöntem olarak gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the usability of glass wastes, which can also be used in recycling, in certain proportions of aggregate in concrete mixture was investigated. Glass is a completely natural material and is 100% recyclable. After the discovery of glass for centuries, human beings have aimed to use energy sources more efficiently thanks to this recycling feature. In this study, compressive and tensile strengths of the samples prepared by using glass wastes instead of concrete aggregate in two stages were observed. Generally, experiments have shown that as the percentage of glass waste used increases, the mechanical properties of concrete are adversely affected. However, the usage of recycling glass about 10% by weight of aggregate especially in fine gradations, appears to be a viable method for increasing energy efficiency.