Kentsel dönüşüm alanlarının peyzaj onarımı açısından değerlendirilmesi; Gayberli, Hacı Bayram Veli, Malik Ejder Mahalleleri örneği
Evaluation of urban tranformation areas in terms of landscape renovation; sample of Gayberli, Hacı Bayram Veli and Malik Ejder districts
  1. Tez No: 606330
  2. Yazar: ŞEYMA KARPUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE KISAKÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Açık ve Yeşil Alan, Riskli Alan, Deprem, Peyzaj Onarım, Heyelan, Urban transformation, Open and Green Area, Risky Area, Earthquake, Landscape Renovation, Landslide
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARININ PEYZAJ ONARIMI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ; GAYBERLİ, HACI BAYRAM VELİ, MALİK EJDER MAHALLELERİ ÖRNEĞİ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) ŞEYMA KARPUZ ÖZET Kentler hızlı nüfus artışı ve sanayileşme nedeni ile plansız yapılaşma gibi birçok sorunla mücadele etmektedir. Kent ekosisteminde plansız yapılaşmalar heyelan, deprem gibi doğal olaylar ile peyzajların bozulmasına neden olmaktadır. Peyzaj bozulmaları kentsel dönüşüm kapsamında onarım çalışmaları ile peyzajların iyileştirilmesi veya başka bir alan kullanımına dönüştürülmesi ile gerçekleştirilebilmektedir. Kahramanmaraş Gayberli, Hacı Bayram Veli ve Malik Ejder Mahalleleri hem deprem kuşağında olması hem de heyelan riski taşıması nedeni ile kentsel dönüşüm kapsamına alınmıştır. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Riskli bölge kamulaştırılarak yeşil alan olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada kentsel dönüşüm kapsamına alınan mahallelerde yapılan uygulamalar, peyzaj onarımı açısından değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırma alanı peyzaj onarımını yeşil alan yeterliliği, planlama tasarım ve plantasyon açısından değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda araştırma alanı olarak seçilen mahallelerin yeşil alan varlığının yetersiz olduğu, yerleşime uygun olmayan yerlerde konut yerleşimlerinin bulunduğu ve yeşil alan olarak değerlendirilen alanın heyelan riskini önleyici bir planlama ve plantasyon yapılmadığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda deprem ve heyelan riskini dikkate alan öneri proje geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF URBAN TRANFORMATION AREAS IN TERMS OF LANDSCAPE RENOVATION; SAMPLE OF GAYBERLİ, HACI BAYRAM VELİ AND MALİK EJDER DISTRICTS (M. Sc. THESIS) ŞEYMA KARPUZ ABSTRACT Cities struggle with many issues like unplanned settlement because of rapid population growth and industrialization. Unplanned settlements and construction in the urban ecosystem cause landscape degradation with the effect of some natural disasters such as earthquake and landslide. Landscape degradation can be reformed through landscape improvement under urban renewal works or converting another area to use. Gayberli, Hacı Bayram Veli and Malik Ejder districts of Kahramanmaraş city have been included in urban renovation process due to both being in the earthquake zone and carrying the risk of landslides. The risky zone has been nationalized and evaluated as a green area under urban renewal works. The aim of this study is to evaluate the implementations carried through the neighborhoods covered by urban transformation in terms of landscape restoration. Under this purpose, landscape area has been evaluated in terms of landscape renovation, green area sufficiency, planning, designing and the plantation. As a result of this study, it has been identified that the green areas of the neighborhoods selected as research areas are insufficient, residential settlements take place in the unsuitable places, the area considered to be a green area has no planning and plantation to prevent landslide risk. As a result of research, a proposal project has been developed considering earthquake and landslide risk.