Sefaklor ve bazı özel kombinasyonlarının in vitro mutajenik etkilerinin incelenmesi
Investigation of the in vitro mutagenic effects of cefaclorand some special combinations
- Tez No: 606374
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE DÖNBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ames testi, Sefaklor, Sefaklor-o-vanilin, Sefaklor-o-vanilin/Ru III, Mutajenite, S9 miks, Ames test, Cefaclor, cefaclor-o-vanilin, cefaclor-o-vanilin/Ru III, Mutagenicity, S9 mix
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Sefaklor, sefalosporin grubunun ikinci kuşak antibiyotiği olup üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada; sefaklor ve iki türevinin (sefaklor-o-vanilin ve sefaklor-o-vanilin/Ru III) mutajenik potansiyelleri, Ames Salmonella typhimurium suşları kullanılarak incelenmiştir. Bunun için her iki suşda karaciğer mikrozom enzimleri içeren metabolik aktivasyon sisteminin varlığında ve yokluğunda 160, 80, 40 ve 20 µg/ml sefaklor, sefaklor-o-vanilin ve sefaklor-o-vanilin/Ru III konsantrasyonları ile muamele edilmiştir. Çözücü kontrol olarak dimetil sülfoksit (DMSO) ve spontan kontrol grupları da deneylerde kullanılmıştır. S9 karışımının varlığında pozitif kontrol olarak 2-aminofloren kullanılmış, TA98 suşu için S9 karışımının yokluğunda pozitif kontrol olarak 4-nitro-o-fenilendiamin kullanılmıştır. TA100 suşu için S9 karışımı varlığında ve yokluğunda sodyum azid pozitif kontrol olarak kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak Dunnett-t testi ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, hem sefaklor hem de sefaklor komplekslerinin metobolik aktivasyon sistemi varlığında ve yokluğunda TA98 ve TA100 suşları için herhangi bir mutajenik etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cefaclor is a second-generation antibiotic of cephalosporin group and it is commonly used in the treatment of upper respiratory tract diseases. In this study; mutagenic potentials of cefaclor and two derivatives (cefaclor-o-vanilin and cefaclor-o-vanilin/Ru III) were investigated by Ames/Salmonella/Microsomal test system using TA98 and TA100 strains of Salmonella typhimurium. For this, both strains were treated with the concentrations of 160, 80, 40 and 20 µg/ml cefaclor, cefaclor-o-vanilin and cefaclor-o-vanilin/Ru III in the presence and absence of the metabolic activation system containing liver microsomal enzymes (S9 mix). Dimethyl sulfoxide (DMSO) as solvent control and spontaneous control groups were also used in the experiments. 2-Aminofluorene was used as positive control in the presence of S9 mix, 4-nitro-o-phenylenediamine was used as positive control in the absence of S9 mix for TA98 strains. Sodium azide is used as positive control, in the presence and absence of S9 mix for strain TA100. Obtained data were statistically analyzed by Dunnett-t test using SPSS (17.0) package programme. As a result of this study, it was determined that both cefaclor and cefaclor derived complexes did not have any mutagenic effect for both TA98 and TA100 strains in the presence and absence of metabolic activation system.