Gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) Aeromonas salmonicida, Pseudomonas putida suşları ile oluşturulan deneysel enfeksiyonlar sonucu bazı hematolojik parametreler, eritrosit G6PDH ve 6PGDH enzim aktiviteleri ile eritrosit membranı yağ...
Changes of some haematological parameters, erythrocyte G6PDH, 6PGDH enzyme activities and erythrocyte membrane fatty acid compositions of experimentally infected rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with Aeromonas salmonicida and Pseudomonas putida...
  1. Tez No: 131546
  2. Yazar: SERDAR BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZER AYIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, Deneysel enfeksiyon, Hematoloji, Enzim aktivitesi, Yağ asidi, Rainbow trout, Experimental infection, Haematology, Enzyme activity, Fatty acid 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Doktora Tezi GÖKKUŞAĞI ALABALIKLARINDA ( Oncorhynchus mykiss) Aeromonas salmonicida, Pseudomonas putida SUŞLARI İLE OLUŞTURULAN DENEYSEL ENFEKSİYONLAR SONUCU BAZI HEMATOLOJİK PARAMETRELER, ERİTROSİT G6PDH ve 6PGDH ENZİM AKTİVİTELERİ İLE ERİTROSİT MEMBRANI YAĞ ASİDİ PROFİLLERİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER Serdar BEKTAŞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Özer AYIK Bu çalışmada Aeromonas salmonicida ve Pseudomonas putida bakterileri ile gökkuşağı alabalıklarında {Oncorhynchus mykiss) deneysel enfeksiyonlar oluşturulmuş, balık kanlarına ait bazı hematolojik parametreler, G6PDH ve 6PGDH enzim aktiviteleri ile eritrosit membranı yağ asidi profillerinde meydana gelen değişiklikler enfeksiyonun 1, 3, 7, 14 ve 21. günlerinde incelenmiştir. İncelenen hematolojik parametrelerden, eritrosit (RBC) total lökosit (WBC) ve trombosit sayıları, hematokrit (Ht) miktarları, eritrosit sedimentasyon oranı (ESR), eritrosit indekslerinden MCV, MCH miktarları ile eritrosit ozmotik fragilite (EOF) değerlerinin, enfeksiyondan etkilendiği tespit edilirken, MCHC miktarlarında istatistiki olarak fark gözlenmemiştir. Hematolojik parametrelerin günlere göre değişimlerinin incelenmesi sonucunda ise RBC, WBC Hb, Ht, MCV, MCH, MCHC miktarları ile EOF değerlerinin enfeksiyonun farklı günlerinde değiştiği, trombosit sayıları ile ESR miktarlarının günlere göre değişimlerinin ise önemli olmadığı tespit edilmiştir. G6PDH enzim aktivitesi, her iki bakteri uygulaması ile artarken, günlerin enzim aktivitesi üzerine olan etkisi önemsiz bulunmuştur. 6PGDH enzim aktivitesi ise P. putida enfeksiyonu neticesinde artarken, A. salmonicida enfeksiyonu sonucu meydana gelen değişim önemsiz bulunmuştur. 6PGDH enzim aktivitesinin enfeksiyonun farklı günlerdeki değişiminin önemli olduğu tespit edilmiştir. Eritrosit membranı yağ asidi profillerinde meydana gelen değişikliklerin incelenmesi sonucunda SAFA miktarlarının, enfeksiyon etkisiyle değişimi önemsiz bulunurken, MUFA miktarlarında azalma, PUFA miktarlarında ise artış olduğu tespit edilmiştir. Yağ asitlerinden, MUFA ve PUFA miktarlarının günlere göre değişimi önemli bulunurken, SAFA miktarlarının günlere göre değişiminin ise önemsiz olduğu tespit edilmiştir. Antibiyotik duyarlılık testleri sonucu, A.salmonicida suşunun incelenen antibiyotiklerden amfisilin ve vankomisine, Pputida suşunun ise trimetoprim/sulfametoksazol, sefaklor, seftriakson ve tetrasiklin antibiyotiklerine karşı dirençli olduğu tespit edilmiştir. 2003, 136 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis CHANGES OF SOME HAEMATOLOGICAL PARAMETERS, ERYTHROCYTE G6PDH, 6PGDH ENZYME ACTIVITIES AND ERYTHROCYTE MEMBRANE FATTY ACID COMPOSITIONS OF EXPERIMENTALLY INFECTED RAINBOW TROUT (Oncorhynchus mykiss) WITH Aeromonas salmonicida AND Pseudomonas putida STRAINS Serdar BEKTAŞ Atatürk University Graduate School of Agriculture Faculty Departmant of Fishery Sciences Supervisor: Assist. Prof. Özer AYIK In this study, rainbow trouts {Oncorhynchus mykiss) were experimentally infected with A. salmonicida and P. putida strains. Alterations in some haematological parameters offish blood, G6PDH and 6PGDH enzyme activities of erythrocyte, fatty acid compositions of erythrocyte membrane were observed in 1, 3, 7, 14 and 21 days after inoculation. Eryhrocyte (RBC) total leukocyte (WBC) and thrombocyte counts, haematocrit (Ht), erythrocyte sedimentation rate (ESR), mean cell volume (MCV), mean cell haemoglobin consentration (MCH), erythrocyte osmotic fragility (EOF) values, were effected by experimental infections. Mean cell haemoglobin concentrations (MCHC) were not effected by infections. Although, ESR levels and thrombocyte counts were not changed, RBC, WBC Hb, Ht, MCV, MCH, MCHC concentrations and EOF values were changed significantly during the different days of experimental infections. While the G6PDH enzyme activity was increased with the inoculation of two bacterial strains, changes of the G6PDH activity with days were not significant. 6PGDH enzyme activity of the fish infected with P. putida strain was increased and the effect of the days on 6PGDH enzyme activity was also significant. 6PGDH enzyme activity of the fishes infected with A. salmonicida was not changed during the infection. When the changes of erythrocyte fatty acid compositions were examined, although significant differences in SAFA compositions were not observed, a decrease in MUFA values and an increase in PUFA levels were observed. Also it was observed that PUFA and MUFA composition of erythrocyte membrane were changed during the infection. While A. salmonicida strain had resistance to ampicilin and vancomycine, P. putida strain had resistance to trimethoprim/sulphametoksazol, cefaclor, ceftriaxone and tetracyclin as a result of antibiotic sensitivity tests. 2003, 136 pages