Determination of fungal pathogens causing root rot on bean plants in bean production areas in Nevşehir province, Turkey
Nevşehir ili fasulye alanlarında kök çürüklüğüne neden olan patojenlerin saptanması
  1. Tez No: 606484
  2. Yazar: ABDULLAHI ISAQ OMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fasulye, Fusarium spp, kök çürüklüğü, patojenite, Phaseolus vulgaris, Fusarium spp, root rot, pathogenicity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Fasulye (Phaseolus vulgaris L.), insan beslenmesi için önemli bir protein kaynağı sağlayan önemli bir mahsuldür. Bu çalışma, Nevşehir ilinin en büyük fasulye üreticisi olan Yazıhüyük ve Suvermez köylerinde fasulye bitkisinde kök çürüklüğü neden olan fungal patojenlerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. 2018 yılı vejetasyon döneminde survey çalışmaları gerçekleştirilmiştir. İncelenen alanların fungal patojenlerinin dağılımına göre, fasulye yetiştirme alanlarından elde edilen en yüksek izolatlar ortalama %62.5 oranıyla Fusarium'dur. Bunu takiben %27.5 ile ortalama Rhizoctonia, Rhizopus ise ortalama %4.8 elde edilmiştir. Alternaria, ortalama %2.4 oranında elde edilmiştir. Penicillium tarafından ortalama %2.1 oranında elde edilmiştir. En az izolat, ortalama %0.7'lik bir oran ile Epicoccum elde edilmiştir. En yüksek virülensliğe sahip izolatların (Y1A, Y1B ve Y8) patojenite testinde kullanılan F. oxysporum, F. solani ve R. solani izolatlarına sırasıyla ait olduğu bulunmuştur. Patojenite testlerinin sonuçları olarak, tüm fasulye çeşitlerinde, F. oxysporum'un hastalık şiddeti oranı %48.3 ile %91.7 arasında değişen olarak belirlenmiştir. F. oxysporum izolatının tüm fasulye çeşitlerinde ortalama hastalık şiddeti oranı %72.8 olarak hesaplanmıştır. F. solani izolatı, hastalık şiddeti oranları %33.3 ile %95.0 arasında değişen olarak belirlenmiştir. Tüm fasulye çeşitlerinde F. solani izolatının ortalama hastalık şiddeti oranı %70.6 olarak hesaplanmıştır. R. solani AG-4 izolatı, test edilen tüm fasulye çeşitlerinde ortalama %49.4 oranı ile en düşük olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Bean (Phaseolus vulgaris L.) is a main crop that provides an essential source of protein for human nutrition. This study was conducted with the aim of determining fungal pathogens which cause root rot on bean plants in Yazıhüyük and Suvermez villages which are the largest producers of bean in Nevşehir province, Turkey. The survey was conducted at the vegetation period of 2018. According to the distribution of fungal pathogens of the surveyed fıelds, the highest isolates obtained from bean cultivation areas were Fusarium with an average rate of 62.5%. Followed by Rhizoctonia with an average rate of 27.5%, while Rhizopus was an average rate of 4.8%. Alternaria was obtained an average rate of 2.4%. Followed by Penicillium at an average rate of 2.1%. The least isolate was Epicoccum with an average rate of 0.7%. The isolates with the highest virulence (Y1A, Y1B and Y8) were found to belong to Fusarium oxysporum, Fusarium solani and Rhizoctonia solani isolates respectively, which were used in pathogenicity test. As the results of pathogenicity tests, on all bean varieties, the disease severity rate of F. oxysporum was determined as varying from 48.3% - 91.7%. The Average rate of disease severity caused by F. oxysporum isolate to all bean varieties was calculated as 72.8%. The isolate of F. solani, rates of disease severity was determined as varying from 33.3% - 95.0%. Average rate of disease severity of F. solani isolate to all bean varieties was calculated as 70.6%. While R. solani AG-4 isolate was calculated as the lowest with an average rate of 49.4% in all tested bean varieties.