Kayseri ili'nde elma iç kurdu'nun (Cydia pomonella (L.) (lepidoptera:tortricidae)) popülasyon değişimi
Population fluctuation of codling moth (Cydia pomonella (L.) (Lepidoptera: Tortricidae)) in Kayseri province
  1. Tez No: 606494
  2. Yazar: SEFA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT ALPER ALTINOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma iç kurdu (Cydia pomonella), popülasyon değişimi, feromon tuzak, Codling moth (Cydia pomonella), population fluctuation, pheromon trap
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
KAYSERİ İLİ'NDE ELMA İÇ KURDU'NUN (CYDIA POMONELLA (L.) (LEPIDOPTERA: TORTRICIDAE)) POPÜLASYON DEĞİŞİMİ Sefa DÖNMEZ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2019 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi M. Alper ALTINOK ÖZET Hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele meyvecilikte önemli bir yere sahiptir. Elma iç kurdu, elma yetiştiriciliğinde ana zararlı konumunda olan bir organizmadır ve sürekli olarak ekonomik önemde kalmaya devam etmektedir. Bu tez çalışmasında delta tipi feromon tuzaklar, Elma iç kurdu (Cydia pomonella) erginlerinin bulunabileceği üç farklı ilçeye asılarak, o ilçelerde elma iç kurdu popülasyonu incelenmiştir. Hasada kadar 15 gün aralıklarla sayımlar yapılmış ve popülasyonun en yoğun olduğu bölgeler belirlenmiştir. Popülasyon takibi çalışmasının yürütüldüğü 2017 yılında, yakalanan ilk erginler 14 Mayıs tarihinde tespit edilmiştir. Bu tarih, meyve tutumunun başlangıç aşamalarına karşılık gelmektedir. Denemenin ikinci yılı olan 2017 yılında Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinde takibi yapılan bahçelerde popülasyon Haziran ayı ortasında pik yapmış ve Temmuz ayı ortasında diğerine göre daha düşük düzeyde ikinci bir pik oluşturmuştur. Ergin uçuşları, her iki ilçede de Ağustos ayı başlarında sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
POPULATION FLUCTUATION OF CODLING MOTH (CYDIA POMONELLA (L.) (LEPIDOPTERA: TORTRICIDAE)) IN KAYSERİ PROVINCE Sefa DÖNMEZ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, November 2019 Supervisor: Dr. Mahmut Alper ALTINOK ABSTRACT Insect, disease and weeds control strategies have a great importance in fruit growery. Codling moth is the major pest in apple production and continuously preserves its importance. In this thesis study, codling moth existence was inspected in three districts of Kayseri where possibly contains a codling moth (Cydia pomonella) population, by using delta-type pheromone traps. Traps were counted every two weeks until harvest and locations with peaking population levels were determined. In 2017 where population fluctuation studies carried out, first adults were captured at may, 14th. When beginning of fruit set. Population monitored in Yahyalı and Yeşilhisar provinces peaked in mid-june of 2017, then created another relatively lower peak in middle of july. Adult flights were ended at beginning of August, in both districts.