Lane-Poole, 'Medieval India from Contemporary Sources' adlı eserin çeviri ve incelenmesi/tahlili
The translation and evaluation of Lane-Poole's book which named Medieval India from Contemporary Sources
  1. Tez No: 606550
  2. Yazar: ALİCAN BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hindistan Tarihi, Gazneli Mahmûd, Delhi Sultanlığı, Bâbürlüler, Stanley Lane-Poole, Indian History, Ghanzavid Mahmud, Delhi Sultanate, Mughals, Stanley Lane Poole
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Çalışmamız Stanley Lane-Poole'un“Medieval India from Contemporary Sources”adlı eserinin Türkçeye çevirisidir. Eser, 1000-1761 yılları arası Hindistan tarihini anlatır. Üç kısıma bölebiliriz; Birinci kısım Gazneliler, ikinci kısım Delhi Sultanlığı ve üçüncü kısım ise Bâbürlülerdir. Eserde Kral Caypal'ın yenilgisi Hindistan ortaçağına giriş açısından başlangıç noktamız olmuştur. Bu bağlamda Gazneli Mahmûd Hindistan'a düzenlediği seferler, Türk-İslam etkisinin bölgede yayılmasını etkin rol oynar. Ayrıca, Lane-Poole'un bu çalışması ana kaynakların bir özeti (derleme) mahiyetindedir. Kaynak kullanımında olaylara birinci elden şahit olmuş şahısları (devlet çalışanları ve padişahları) tercih eder. Lane-Poole, batılı gezginlerin Babür sarayındaki gözlemlerine de yer verir. Bu gezginler (büyükelçi veya hekim vs.) statüleri ile Bâbür Şahlarına yakın olmuşlardır. Hindistan tarihini ayrıca şu şekilde bölümlere ayırabiliriz. İlk olarak Ariler ile başlayan Vedik dönem (Eskiçağ), ikinci bölüm; Gazneli Mahmûd ile başlayan Türkİslam dönemi ve son olarak Babür devletinin düşüşe geçişi ile başlayan İngiliz sömürge dönemidir. Bu bilgiler ışığında Lane-Poole Hindistan'ın hiçbir zaman homojen bir yapıya sahip olamadığından ve. Hindistan Türk hakimiyet süreci, sömürge süreci dahil olmak üzere yerli halk bu fatihleri“yabancı hükümdarlar”olarak görür. Çalışmamızda eserin çevirisinin yanı sıra, eserde geçen kaynakların anlatımı, Lane-Poole'un hayatı, çalışmalarını ve eserini değerlendirdiğimiz bir kısım eklenmiştir. Burada amacımız bu birincil el kaynakların Türkçeye tanıtılması (literatüre eklenmesi) olmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis is a translation of turkish of Stanley Lane-Poole's“Medieval India from Contemporary Sources”Poole's work tells about history of India period of 1000 to 1071. That part of history can be divided as Ghanzavids, Delhi Sultanets and Mughals. Medieval period has started by the defeat of Caypal who is the king of India. Afterwords Ghanzavids champaigns are very important on Turkish and Islamic effects on that geography. In addition, the Lane-Poole study is a summary of the primary sources. This book prefers workers, sultans and written sources of that era as primary source. Also observations from foreign people about Medieval India. We can also divide Indian history three. First, vedic period then, second Turk and Islamic period and last period is English colonial period. The British colonial period that began with the decline of Mughal state. In the light of this information, Lane-Poole points out that India has never had a homogeneous structure. He also mentions that in the process that began with the Turkish sovereignty of the Medieval India, the indigenous people considered these conquerors as foreign rulers. This also applies to the British colonial process. This thesis is not just a translation. It has also have a title about Lane Poole's works and life. Conclusion of this thesis is adding a new historical information to Turkish language with its every angle. Our aim here is to introduce these primary sources to Turkish.