Üniversite öğrencilerinde yeme tutumu, obsesif kompulsif belirtiler ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship among university students' eating attitudes, obsessive compulsive symptoms, and anxiety levels
  1. Tez No: 606549
  2. Yazar: KÜBRA AKÇA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE TOLUN ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Obsesif Kompulsif Belirtiler, Yeme Tutumu, Anxiety, Eating Attitudes, Obsessive Compulsive Symptoms
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin yeme tutumu, anksiyete düzeyleri ve obsesif kompulsif belirtileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Üsküdar Üniversitesi öğrencileriyle yapılan çalışmaya 300 kişi katılmış olup, katılımcılara“Demografik Bilgi Formu”,“Yeme Tutum Ölçeği”,“Beck Anksiyete Ölçeği”ve“Maudsley Obsesif Kompulsif Belirtiler Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, demografik değişkenler bakımından katılımcıların yeme tutumu, anksiyete ve obsesif kompulsif belirtilerinin anlamlı ölçüde farklılık gösterdiği saptanmıştır. Kadınların ve daha önce diyet yaptığını belirten katılımcıların, düşük gelir düzeyinde olanların yeme tutumu puanları yüksektir. Daha önce psikolojik yardım alan kişiler ve kadınların anksiyete puanları yüksektir. Diyet öyküsü olan katılımcıların obsesif kompulsif belirtiler puanları daha yüksektir. Ayrıca, katılımcıların yeme tutumu ile anksiyete obsesif kompulsif belirtiler arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Yapılan regresyon analizine göre, katılımcıların yeme tutumu puanlarının yüksek oluşu, anksiyete ve obsesif kompulsif belirtiler puanlarının yüksek oluşu ile anlamlı düzeyde açıklanmaktadır. Anksiyete ve obsesif kompulsif belirtilerin yüksek olması yeme tutumunun psikopatolojik seyrini etkilemektedir. Araştırmada elde edilen bulgular, genç erişkinlerde yeme tutumunun risk faktörlerinin ele alınmasında ve eştanı olabilecek psikopatolojilerin anlaşılmasında güncel veriler sağlamaktadır. Elde edilen sonuçların, ilerleyen dönemlere yapılan araştırma ve uygulamalara ışık tutabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between eating attitudes, anxiety and obsessive compulsive symptoms of university students was investigated. 300 people participated in the study with the Üsküdar University students.“Demographic Information Form”,“Eating Attitude Test (EAT-40),”Beck Anxiety Inventory“and ”Maudsley Obsessive Compulsive Symptoms Scale" were applied to the participants for examining research variables. Based on the findings, it was found that eating attitude, anxiety and obsessive compulsive symptoms of the participants differed significantly in terms of demographic variables. Females, participants having diet history, and participants reported lower income also showed significantly higher eating attitude scores. Anxiety levels were significantly higher among females, and individuals previously having psychological support and having lower income levels. In addition, it was found that there was a positive and significant relationship between the eating attitude of the participants and anxiety obsessive compulsive symptoms. According to the regression analysis, the eating attitude scores of the participants were significantly explained by the high scores of anxiety and obsessive-compulsive symptoms. High anxiety and obsessive-compulsive symptoms affect the psychopathological course of eating behavior. The findings of the study provide up-to-date data to address the risk factors of eating behavior in young adults and to understand the psychopathologies that may be associated with them. It is foreseen that the results will shed light on the researches and applications made to the following periods.