Güzel sanatlar liselerindeki çalgı eğitimcilerinin mesleki doyumları ile mesleki tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi
Determination of job satisfaction and occupational burnout levels of musical instrument teachers in high schools of fine arts
  1. Tez No: 606581
  2. Yazar: MUSTAFA AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Çalgı eğitimi, mesleki doyum, mesleki tükenmişlik, Instrument training, job satisfaction, occupational burnout
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Güzel Sanatlar Liselerindeki Çalgı Eğitimcilerinin Mesleki Doyumları ile Mesleki Tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırma, tür olarak betimsel türde, model olarak genel tarama modelindedir. Evrenini, Güzel Sanatlar Liselerinde çalışan çalgı eğitimcileri (760), örneklemini ise, ölçeklere cevap veren çalgı eğitimcileri (478) oluşturmaktadır. Çalgı eğitimcilerinin tükenmişlik düzeylerini belirlemek için Maslach ve Jackson (1981) tarafından geliştirilen“Maslach Tükenmişlik Envanteri (MBI)”, mesleki doyum düzeylerini belirlemek için ise Kuzgun, Sevim ve Hamamcı (1999) tarafından geliştirilen“Mesleki Doyum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin elde edilmesinde bağımsız örneklemler için t testi, tek faktörlü Varyans Analizi (ANOVA), Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Pearson Momentler çarpım korelasyonu ve doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Çalgı eğitimcilerinin yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, mesleki kıdem ve bireysel çalgı türleri, mesleki tükenmişlik ölçeğinin alt boyutları açısından ele alınmıştır. Mesleki doyum ve mesleki tükenmişlikleri arasındaki ilişki tespit edilmiş, mesleki tükenmişlik düzeylerinin mesleki doyumlarını yordama durumlarına ilişkin bulgular oluşturulmuştur. Sonuç: Cinsiyetin ve medeni durum değişkeninin çalgı eğitimcilerinin duygusal tükenme ve duyarsızlaşma puanlarını etkileyen bir değişken olmadığı buna karşın cinsiyet, medeni durum ve yaş değişkenlerinin kişisel başarı hissi puanları üzerinde anlamlı etkiye sahip bir değişken olduğu, eğitim durumu değişkeninin duygusal tükenme ve kişisel başarı hissi üzerinde anlamlı olarak etkisi olmayan bir değişken olduğu, mesleki kıdem ve bireysel çalgı türünün kişisel başarı hissi üzerinde anlamlı etkisi olan bir değişken olduğu, çalgı eğitimcilerinin mesleki doyum düzeylerinin artması ile duygusal tükenme düzeylerinin azalacağı, kişisel başarı hissinin artacağı, müzik bölümü çalgı eğitimcilerinin mesleki tükenmişliklerinin mesleki doyumlarını anlamlı olarak yordadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to determine job satisfaction and occupational burnout levels of musical instrument teachers in high schools of fine arts. Method: The research was descriptive in type and in general survey model. It consisted of musical instrument teachers working in high schools of fine arts (760), and musical instrument teachers answering the scales (478) as sample group. In order to determine the occupational burnout levels of the musical instrument teachers, Maslach Burnout Inventory (MBI), developed by Maslach ve Jackson (1981), was used, while, Job satisfaction Inventory, developed by Kuzgun, Sevim and Hamamcı (1999), was used in order to determine the job satisfaction levels of them. In order to determine the occupational burnout levels of the musical instrument teachers, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), mann-whitney test, kuskal-wallis test, correlation and regression analyses were done in obtaining Maslach and Jackson (1981) data. Findings: The musical instrument teachers' age, gender, marital status, educational status, professional seniority and individual instrument types were considered as the sub-dimensions of the occupational burnout scale. The connection between job satisfaction and occupational burnout was confirmed, and findings regarding occupational burnout and job satisfaction levels were comprised. Result: It is noted that while gender and marital status were not variables affecting the emotional exhaustion and desensitisation scores of instrument educators; gender, marital status and age variables had a significant effect on personal success sensation scores. Educational status variable had no significant effect on emotional exhaustion and sense of personal success. Professional seniority and the type of individual instrument had a significant effect on the sense of personal success. The more that the job satisfaction levels of the musical instrument teachers increased, the more personal success they felt and the less emotional exhaustion they felt. It was also revealed that occupational burnout of the musical instrument teachers was directly affected by their job satisfaction.