AR-GE tabanlı ekonomik büyüme sürecinde inovasyon unsurunun rolü: Uluslararası karşılaştırmalı bir analiz
The role of innovation in the R & D based economic growth process: An international comparative analysis
  1. Tez No: 606619
  2. Yazar: SEVGİ ELVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ATİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, İnovasyon, İnovasyon Ölçüm Endeksleri, Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM), Economic Growth, Innovation, Innovation Measurement Indices, Structural Equation Modeling (SEM)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Ekonomik büyümenin iki önemli kaynağı vardır. Bunlardan ilki, üretim faktörleri miktarlarında gerçekleşen artışlardır. İkincisi ise, teknolojik gelişmenin temelinde yer alan inovasyondur. İnovasyon, ekonomik büyümenin önemli belirleyicilerinden biridir ve ülke ekonomilerinin büyümesinde; büyümenin sürdürülebilmesinde kilit bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira ülkeler için ekonomik büyümeyi gerçekleştirmek kadar; gerçekleşen bu büyümeyi sürekli kılmak da bir o kadar hayati önem taşımaktadır. Nitekim ekonomik büyüme stratejilerinde; inovasyonu merkeze koyan ülkeler, diğer ülkelere kıyasla daha fazla sürdürülebilir büyümeyi sağlamışlardır. Söz konusu bu ülkeler daha rekabetçidir ve bu sayede, hızla değişen ve gelişen dünyada, rakiplerine üstünlük sağlamak suretiyle ayakta kalmaktadırlar. Şu halde inovasyon yapmak, ülkeler için hayati önem taşımaktadır. Sonuç olarak ülkeler için ekonomik büyüme önemlidir. Bu yüzden büyümenin yıllar itibariyle devam ettirilmesi, en büyük hedefleri arasında yer alır. Bunu sağlamanın yollarından biri de,“inovasyon yapmak”tan geçmektedir. Buradan hareketle söz konusu bu çalışmada, inovasyonun, ekonomik büyüme üzerindeki etkisi;“Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM)”çerçevesinde analiz edilmektedir. Çalışmanın kapsamı,“Küresel İnovasyon Endeksi 2017”raporuna dâhil olan 127 ülke verisinden oluşmaktadır. Yapılan analiz sonucunda inovasyonun, ekonomik büyümeyi oldukça güçlü ve pozitif yönde etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır. Söz konusu bu etki ise doğrudan gerçekleşmiştir. Bu sonuç, ekonomik büyümede, inovasyon unsurunun önemini bir kez daha gözler önüne sermiş bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
There are two important sources of economic growth. The first of these that increases realized in quantities of production factors. The second is innovation which is at the heart of technological development. Innovation is one of the important determinants of economic growth and in the growth of national economies; in sustaining growth, appears to us like a key factor. Because the economic growth for countries as much as; this growth occured is also vital to make continuous. Hence, in economic growth strategies; countries which is putting innovation at the center, achieved more sustainable growth compared to other countries. These countries are more competitive and thus, in a rapidly changing and developing world, they survive by superiority to their competitors. In that case, innovation is vital for countries. As a result, economic growth is important for countries. Therefore, sustaining growth over the years is one of its biggest goals. One of the way to achieve this is through“innovation”. Thus, in this study the effect of innovation on economic growth is analyzed within the framework of“Structural Equation Modeling (SEM)”. The scope of the study consists of 127 countries data included in the“Global Innovation Index 2017”report. As a result of the analysis, it was found that innovation has quite a strong and positive impact on economic growth. This effect was directly realized. This result has once again highlighted the importance of innovation in economic growth.