Çenenin kistik lezyonlarında uygulanan dekompresyon tedavisinin lezyonun histopatolojik karakterinde oluşturduğu etkinin incelenmesi
Çenenin kistik lezyonlarinda uygulanan dekompresyon tedavisinin lezyonun histopatolojik karakterinde oluşturduğu etkinin incelenmesi
  1. Tez No: 606751
  2. Yazar: DİNÇER KADER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ ALTAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: çene, kist, dekompresyon, enükleasyon, histopatoloji, tanı, jaw, cyst, decompression, enucleation, histopathology, diagnosis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çenelerde görülen kistik lezyonlarda dekompresyon uygulamasının ardından enükeasyon ile tedavi edilmiş hastaların dekompresyon başlangıcında alınmış örnekleri ile dekompresyon sonrasında alınan örneklerin histopatolojik bulguları karşılaştırılarak dekompresyon tedavisinin kistin histopatolojik özellikleri üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Çene kisti tedavisi olarak dekompresyon uygulamasının ardından nihai olarak enükelasyon ile tedavi edilmiş hastaların histopatolojk dekompresyon başlangıcında alınmış örnekleri ile dekompresyon sonrasında alınan örnekleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Histopatolojik bulgular karşılaştırılarak dekompresyon tedavisinin kistin histopatolojik özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Bulgular: Dekompresyon ardından enükleasyon ve küretaj ile tedavi edilen radiküler kistlerin %94'ü (17'den 16'sı), dentigeröz kistlerin %100'ü, odontojenik keratokistlerin %83'ü (6'da 5'i), rezidüel kistlerin %100'ü ilk biyopsi tanıları ile uyumlu histopatolojik sonuç vermişlerdir. Çalışmaya katılan 39 hastanın 37'sinde birinci histopatolojik tanı ile uyumlu eksizyonel biyopsi sonucu rapor edilmiştir. Çalışmada bulunan 17 yaşındaki bir erkek hastada maksillada dekompresyon öncesi radiküler kist tanılı lezyon tedavi sonrası epitel bulgusu olmayan granülasyon dokusu tanısı ile rapor edilmiştir. Bir diğer 12 yaşındaki erkek hastada mandibulada dekompresyon öncesi odontojenik keratokist tanılı lezyon tedavi sonrası granülasyon dokusu olarak bildirilmiştir. Sonuç: Dekompresyon öncesi ve sonrası alınan biyopsi materyallerinin histopatolojik incelemeleri büyük oranda örtüşmektedir. Bu nedenle, çenelerde yerleşen kistik lezyonların nihai tedavi planlamalarının lezyondan alınan ilk biopsi tanısına göre yapılması önerilir. Ancak, çalışmada elde edilen sonuçların daha yüksek sayıda örnek içeren ve istatistiksel değerlendirmelere olanak tanıyan çalışmalarla desteklenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effects of decompression on the histopathological characteristics of cystic jaw lesions that were treated with decompression followed by enucleation, by means of comparing the initial and the final biopsy findings obtained before and after decompression treatment. Method: Biopsy samples from cyctic jaw lesions before decompression were retrospectively compared with those obtained after decompression at the time of final surgery. The effects of decompression on lesions' characters were evaluated by comparing histopathological findings. Results: The initial biopsy findings were compatible with the final biopsy findings following decompression and enucleation for 94% (16 of 17) of radicular cysts, 100% of dentigerous cysts, 83% (5 of 6) of odontogenic keratocysts and 100% of residual cysts. The initial biopsy findings were confirmed with excisional biopsy findings for 37 of the 39 lesions included in the study. One lesion, intially reported as a radicular cyst prior to decompression was reported as granulation tissue with no epithelial finding after the final treatment at a 17-year-old male patient. One lesion that was previously reported as an odontogenic keratocyst prior to decompression was later confirmed as granulation tissue at a 12-year-old male patient. Conclusion: Histopathological findings of biopsy samples obtained before and after decompression are substantially consistent. Therefore, treatment methods may be tailored according to the initial biopsy findings for cystic jaw lesions. However, these findings need to be supported with studies of larger sample sizes and statistical analyzes.