Gömülü dişlerle birlikte görülen odontojenik kistlerin görülme sıklığının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the frequency of odontogenic cysts associated with impacted teeth
- Tez No: 932259
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN ÇAĞLAR KOŞAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gömülü Diş, Odontojenik Kist, Retrospektif, Impacted Tooth, Odontogenic Cyst, Retrospective
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gömülü dişlerle birlikte görülen odontojenik kistleri değerlendirmek ve en çok hangi odontojenik kistin görüldüğünü incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmamıza gömülü dişi olan ve odontojenik kistle ilişkisi olan 100 hasta dahil edildi. Bu hastalar ilk olarak odontojenik kist türüyle ilişkisine göre hastanın yaşı ve cinsiyeti bakımından gruplandırılmıştır. Daha sonra sistemik hastalıklar bakımından odontojenik kist ilişkisine bakılmıştır. Daha sonra odontojenik kist türünün ilişkili olduğu gömülü dişle panoramik filmde birlikte incelenerek bulunduğu çeneye, anatomik lokalizasyona, çenenin anterior/posterior konumuna ve anatomik yapılara yakınlığına göre sınıflandırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 9-76 yaş aralığında olan 67'si erkek 33'ü kadın toplam 100 hasta dahil edilmiştir. Sistemik hastalıklar durumundan incelendiğinde 100 hastanın 14'ünde sistemik hastalık görülmüşken 86'sında herhangi bir sistemik hastalığa rastlanılmamıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların 74'ü mandibula posteriorda, 16'sı maksilla anteriorda, 6'sı mandibula anteriorda ve 4'ü maksilla posteriorda gömülü dişle ilişkili odontojenik kist görülmüştür. Histopatolojik analiz sonucu bu hastaların 88'inde dentigeröz kist, 12'sinde odontojenik keratokist görülmüştür. Sonuç: Gömülü dişlerde en sık odontojenik kist olarak dentigeröz kist görülmüştür. En sık görülen bölge olarak da mandibula posterior olup gömülü dişin bulunduğu anatomik bölge ve odontojenik kist türü arasında önemli bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate odontogenic cysts associated with impacted teeth and to determine which odontogenic cyst is most commonly observed. Materials and Methods: A total of 100 patients with impacted teeth associated with odontogenic cysts were included in our study. These patients were first categorized according to the type of odontogenic cyst in relation to age and gender. Subsequently, the association between odontogenic cysts and systemic diseases was examined. Then, the type of odontogenic cyst was evaluated together with the associated impacted tooth on panoramic radiographs and classified according to the jaw in which it was located, anatomical localization, anterior/posterior position of the jaw, and proximity to anatomical structures. Results: Our study included 100 patients aged between 9 and 76 years, comprising 67 males and 33 females. Among these 100 patients, 14 had systemic diseases, while 86 did not have any systemic diseases. Among the patients included in the study, odontogenic cysts associated with impacted teeth were observed in 74 cases in the posterior mandible, 16 cases in the anterior maxilla, 6 cases in the anterior mandible, and 4 cases in the posterior maxilla. Histopathological analysis revealed dentigerous cysts in 88 patients and odontogenic keratocysts in 12 patients. Conclusion: The most common odontogenic cyst observed in impacted teeth is the dentigerous cyst. The most frequently affected region is the posterior mandible, and a significant relationship was found between the anatomical location of the impacted tooth and the type of odontogenic cyst.