Die auswirkungen des schwankenden Türkische lira-Euro kurses und der Deutsch-Türkischen wirtschaftsbeziehungen zwischen den jahren 2013-2017 auf zwei Deutsche unternehmen in der automobilbranche mit tätigkeit in der Türkei
2013-2017 yılları arasında dalgalı TL-Euro kurlarının ve Türk-Alman ticari ilişkilerinin Türkiye'de otomotiv sektöründe faaliyet gösteren iki Alman şirketine olan etkisi
- Tez No: 606858
- Danışmanlar: PROF. DR. ERNST STRUCK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Döviz kurları, Türk-Alman İlişkileri, Otomotiv Sektörü, Daimler AG, Volkswagen AG, exchange rates, Turkish-German relations, automotive sector, Daimler AG, Volkswagen AG Date: 12.07.2019
- Yıl: 2019
- Dil: Almanca
- Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
2013-2017 yılları arasında Türkiye'de döviz kurlarının dalgalanmasına ve genel olarak Türk Lirası'nın değer kaybetmesine etki eden politik olaylar meydana gelmiştir. Aynı dönem içerisinde, özellikle 2016 ve 2017 yıllarında, Türk-Alman ilişkileri gerilmiş ve bu gerilmenin 2017 yılında iki ülke arasındaki ticari ilişkilere yansıması gözlemlenmiştir. Bu tez, 2013-2017 yılları arasındaki dalgalı döviz kurlarının ve bozulan Türk-Alman ilişkilerinden etkilenen ticari ilişkilerin Türkiye'de otomotiv sektöründe faaliyet gösteren iki Alman şirketinin faaliyetlerine olan etkisini araştırmaktadır. Seçilen şirketler Türkiye'de faaliyet gösteren Daimler AG ve Türkiye'de Doğuş Otomotiv tarafından temsil edilen Volkswagen AG'dir. İlgili faktörlerin etkilerini açığa çıkarabilmek amacıyla Türkiye'de meydana gelen politik olaylar ve döviz kurlarına olan etkileri saptanmış ve bu dönem içerisinde bozulan Türk-Alman ilişkilerinin iki ülke arasındaki ticari ilişkilere yansıması ele alınmıştır. Sonrasında bu yıllar arasında otomotiv sektöründeki genel gelişmeler ve eğilimler ilgili şirketleri sektör içerinde konumlandırmak amacıyla açıklanmıştır. Şirketlerin faaliyetlerinin analiz edilmesi için Daimler AG'nin Türkiye'deki yatırımları, satış, üretim ve ihracat rakamları ele alınmış, Doğuş Otomotiv için konsolide finansal raporlar üzerinden rasyolar aracılığıyla bilanço analizi yapılmıştır. Diğer faktörlerin ayırt edilebilmesi için uzmanlarla edinilen bulgular üzerinden röportajlar gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda dalgalı döviz kurlarının Daimler AG'nin satışlarını olumsuz etkilediği, fakat bu kurların şirketin yatırım kararlarını etkilemediği ortaya konulmuştur. Dalgalı döviz kurlarının Doğuş Otomotiv'in şirket faaliyetlerine olumsuz etki ettiği, fakat şirketin risk yönetimiyle bu olumsuz etkileri kontrol altında tuttuğu saptanmıştır. Bozulan Türk-Alman ilişkilerinin her iki şirketin Türkiye'deki faaliyetlerine olumsuz etkisi ise saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Political events that occurred in Turkey between 2013-2017 showed a strong influence on the fluctuation of exchange rates and the loss of value of the Turkish Lira in general. During the same period, especially in 2016 and 2017, Turkish-German relations deteriorated, and the tensions impacted the trade relations between the two countries in 2017. This thesis investigates the impact of floating exchange rates and of the German-Turkish economic cooperation in times of strained bilateral political relations between 2013-2017 on the business operations of two German companies operating in the automotive sector in Turkey. The chosen companies are Daimler AG, operating in Turkey as Mercedes-Benz Türk, and Volkswagen AG, represented in Turkey by Doğuş Otomotiv. This thesis identifies the impacts of political events on foreign exchange rates in Turkey and analyzes the effects of the deteriorated Turkish-German relations on the bilateral economic cooperation. General developments and trends of the Turkish automotive sector are explored to position the two companies within the sector. To investigate the business operations of the companies, Daimler AG's investments in Turkey, sales, production and export figures are discussed, and the balance sheets of Doğuş Otomotiv's consolidated financial reports are analyzed with ratios. Other influences are distinguished with the help of expert interviews. This thesis concludes that between 2013-2017, floating exchange rates negatively affected the sales of Daimler AG, but not the company's investment decisions. The currency fluctuations had a negative impact on Doğuş Otomotiv's business operations but could be controlled by the company's risk management strategies. Negative effects of Turkish-German relations on the operations of either company could not be found.