Eğitim Bilişim Ağı'ndaki matematik uygulamalarının göz izleme tekniği ile incelenmesi
Investigation of mathematics applications in the Education Information Network with eye tracking technique
  1. Tez No: 606909
  2. Yazar: NİLGÜN AKAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Bilişim Ağı, EBA, Göz izleme, Matematik uygulamaları, Education Information Network, EBA, Eye tracking, Mathematical Applications
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada, FATİH Projesi kapsamında hazırlanan Eğitim Bilişim Ağı (EBA)'nda yer alan matematik uygulamaları göz izleme tekniği ile incelenmiştir. EBA sisteminde en çok beğenilen ve en çok kullanılan matematik uygulamaları incelemeye alınmıştır, bu uygulamalar sırasıyla Etkileşimli Matematik Sözlüğü ve Matematik Araçları uygulamalarıdır. Araştırmanın yöntemi nitel ve nicel verilen eş zamanlı ve eşit öncelikli olarak değerlendirildiği yakınsayan paralel karma yöntemdir. Katılımcılar, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği ile Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği bölümlerinde öğrenim gören lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Video görüntülerine dayalı göz bebeği ve kornea yansıması tekniği ile katılımcıların göz hareketleri takip edilmiştir. Göz izleme verileri SMI Experiment 2.4 programı ile otomatik olarak kaydedilirken katılımcıların yorumları ve araştırmacının sorularına verdiği yanıtlar da ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Uygulama sonlarında yer alan anketler ile uygulamalar birbirinden bağımsız olarak değerlendirilmeye sunulmuştur. SMI Experiment 2.4 programından elde edilen ısı haritaları, ses kayıtlarından elde edilen katılımcı değerlendirmeleri ve araştırmacı notlarının analizi araştırmanın bulgularını oluşturmaktadır. Bulgular incelendiğinde ilgili matematik uygulamalarının içerik ve teknik boyutta nitelikli ürünler olduğu, ancak düzenlenmesi gereken kısımlar olduğu sonucuna varılmış, ilgili tavsiye ve sonuçlara çalışmanın sonunda yer verilmiştir. Araştırma sonuçları, katılımcılardan gelen yapıcı eleştiriler, araştırmacının değerlendirmeleri ve öneriler EBA sisteminde yer alan matematik uygulamalarının geliştirilmesini destekleyici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this research, mathematics applications in the Education Information Network prepared within the scope of FATİH Project were examined with eye tracking technique. The most popular and the most used mathematics applications in the EBA system have been examined; the Interactive Mathematics Dictionary and the Mathematic Tools. Convergent parallel mixed method was used in the study, which was given both qualitative and quantitative data concurrent and equal priority. The participants consisted of undergraduate students studying at Istanbul University - Cerrahpaşa Hasan Ali Yücel Faculty of Education, Primary Mathematics Teaching and Computer and Instructional Technology Teaching. The eye movements of the participants were followed by video-based combined pupil and corneal reflection technique. Eye tracking data were recorded automatically with SMI Experiment 2.4 program, while participants' comments and responses to the researcher's questions were recorded with a voice recorder. The applications were evaluated independently by the questionnaires at the end of these applications. The results of the study consist of the heat maps obtained from the SMI Experiment 2.4 program, the participant evaluations obtained from the audio recordings and the analysis of the researcher's notes. When the findings were examined, it was concluded that the related mathematical applications were qualified products in terms of content and technical dimensions, but there were parts that needed to be edited and the relevant recommendations and results were included at the end of the study. The results of the research, the constructive criticisms from the participants, the researcher's evaluations and suggestions has the qualification to support the development of the mathematics applications in the EBA system.