Üçüncü basamak yoğun bakımda çalışan hemşirelerin ölüme karşı tutumları ve beyin ölümü gerçekleşen hastalara bakım verirken yaşadıkları güçlükler
Determination of third level icu nurses' atttitudes towards death and the diffiuculties experienced while delivering nursing care to patients with brain death
- Tez No: 607080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN AKANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, hemşirelik, beyin ölümü, ölüm, tutum, Intensive care unit, nursing, brain death, death, attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma üçüncü basamak yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin ölüme karşı tutumlarını değerlendirmek ve beyin ölümü gerçekleşen hastalara bakım verirken yaşadıkları güçlükleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Araştırma evrenini Bursa ilindeki kamu hastanelerinin üçüncü basamak yoğun bakım ünitelerinde çalışan 116 hemşire tarafından yapıldı. Verilerin toplanmasında veri toplama formu ve Ölüme Karşı Tutum Ölçeği kullanıldı. Verilerin analizinde SPSS 20.0 paket program kullanıldı. Hemşirelerin yaş ortalaması 29±6,40 yaş, %73,3'ü kadın, %71,6'sı lisans mezunuydu. Yoğun bakım hemşirelerinin %12'si beyin ölümünün hasta yakınları için kabul edilmesi zor bir durum olduğunu düşünürken, %20'si beyin ölümünün gerçekleşmesinin başka hayatların başlangıcı olduğuna inandığını ve %68,1'i organlarının bağışlanmasını istediği belirlendi. Hemşirelerin en fazla beyin ölümü gerçekleşen hasta yakınları ile iletişim kurarken güçlük yaşadığı(7,59±2,75[VAS 0- 10]) saptandı. Çalışmamızda ÖKTÖ toplam puanı 113,51±18,48 olarak belirlendi. Hemşirelerin yaşları ile ÖKTÖ arasında negatif yönde bir ilişki bulunurken, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, eğitim durumu arasında anlamı bir fark bulunamadı. Sonuç olarak, yaş ortalaması düşük olan hemşirelerin ölümü yaşamın doğal sonucu olduğu ve ölüme karşı olumlu tutum içindedir. Yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin ölüme karşı etkili baş etme yöntemleri geliştirilmeli, ölüme ilişkin olumlu tutum sergilenmesi için hizmet içi eğitimlerin periyodik uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was planned as a descriptive study in order to evaluate the attitudes of nurses working in third level Intensive Care Unit (ICU) to death and to determine the difficulties they experienced while providing care to patients with brain death.The population of the study was conducted by 116 nurses working in the third level ICU's of public hospitals in Bursa. Data Collection Form and Death Attitude Profile (DAP) were used for data collection. SPSS 20.0 software was used for data analysis. The average age of the nurses was 29±6,40 years, 73,3% were women, 71,6% has bachelor's degree. Whilst 12% of intensive care nurses thought that brain death was a difficult situation to accept for their relatives, 20% of them thought that brain death was the beginning of other lives and 68,1% of them wanted to donate their organs.It was determined that the nurses had difficulty had the highest in communicating with the relatives of patients with brain death 7,59±2,75 ( Visual Analogue Scale; VAS 0-10). In our study, it was determined that the scale subscale average score of the total DAP is 113,51±18,48. While there was a negative correlation between the ages of the nurses and the DAP no significant difference was found between gender, marital status, number of children and educational status. In conclusion, nurses with a low mean age think that death is a natural consequence of life and have a positive attitude towards death. Effective coping methods should be developed for nurses working in intensive care units and periodic implementation of in-service trainings may be suggested in order to exhibit positive attitudes towards death.