İstanbul Hacı Selim Ağa Kütüphanesindeki kırâat ve tecvide dâir eserler
Qirâat and tajweed works in Istanbul Haci Selim Aga Library
  1. Tez No: 607102
  2. Yazar: MUSTAFA EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK ÖZGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Sanat Tarihi, Linguistics, Religion, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırâat, Tecvid, YazmaEserler, Risâleler, Hacı Selim Ağa, Varak, Qiraat, Tajweed, Manuscripts, Treatises, Hacı Selim Aga, Waraq
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
İstanbul Üsküdar'da bulunan Hacı Selim Ağa Kütüphanesindeki kırâat ve tecvid ilmine dâir eserler tezin konusunu oluşturmuştur. Bu çalışmada, kırâat alanında telif edilmiş, kütüphane raflarında bulunan kırâate dair eserler günyüzüne çıkarmak amaçlanmıştır. Kütüphanede; Hacı Selim Ağa, Kemankeş, Hüdâi, Nurbânu ve Yakup Ağa olmak üzere beş koleksiyon bulunmaktadır. Bu koleksiyonlarda kırâat ve tecvid ilmi ile ilgili toplam yüz on sekiz eser tespit edilmiştir. Eserlerin bir kısmı tahkiki yapılmış ve matbu iken bir kısmıda mahdudtur. Çalışmada bu eserlerin tasnifi, tanıtımı, fiziki özellikleri, konusu ve metodu ele alınmıştır. Çalışma, giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanınkonusu, amacı, yöntemi ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, kırâat ilmi ile ilgili eserler, nesir ve manzum olmak üzere iki başlık altında ele alınmıştır. İkinci bölümde tecvid ilmiyle ilgili eserler aynı şekilde tanıtımı yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise şerh ve haşiyeler ele alınmış olup, eserler hakkında bir değerlendirme ile tez sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
(EROL, Mustafa,“Qırâat and Tajweed Works in Istanbul Hacı Selim Aga Library”, Masters Thesis, Isparta, 2019) ABSTRACT The subject of the thesis is the works related to the science of Qiraat and Tajweed in the Hacı Selim Aga Library in Üsküdar, Istanbul.In this study, it is aimed to reveal the manuscripts on the shelves of the library which are authored in the field of Qiraat and Tajweed. There are five collections in the library: Hacı Selim Aga, Kemankeş, Hudai, Nurbanu and Yakup Aga.In these collections, a total of one hundred eighteen works were identified related to the science of Qiraat and Tajweed.While some of the works are verified and printed, some of them are manuscripts.In this study, classification, introduction, physical properties, subject and method of these works were discussed. The study consists of introduction, three chapters and conclusion. In the introduction, general information about the subject, aim and method of the study is given. In the first chapter, the works related to the science of Qiraat were discussed under two titles as prose and verse.In the second chapter, the works related to the science of Tajweed were introduced in the same way.In the third part, the commentaries and the footnotes were discussed and the thesis was concluded with an evaluation of the works.