14-18 yaş arası ergenlerin psikososyal gelişim dönemleri kazanımları ile benlik saygısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of relation between psychosocial development period earnings and the self-esteem of adolesents between ages 14-18
- Tez No: 607112
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik dönemi, Kimlik gelişimi, Benlik saygısı, Psikososyal gelişim, Identity deveopment, Adolescents, Self-esteem, Psychosocial development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Araştırmanın amacı 14-18 yaş arası ergenlerin psikososyal gelişim dönemleri kazanımları ile benlik saygısı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırmanın evrenini; İstanbul ili Üsküdar ilçesinde bulunan devlet ve özel okullarda eğitim görmekte olan 8. ve 12.sınıf aralığındaki öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise 2017-2018 yılında Üsküdar ilçesinde öğrenim gören toplam 200 öğrenci oluşturmaktadır. Bunlar içinden hatalı veya eksik ölçek dolduran 6 öğrenci çalışmaya dahil edilmemiş ve toplam 194 öğrenci değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada kullanılan ölçek ve envanterler; Kişisel Bilgi Formu, Veli İzin Formu, Erikson'un Psikososyal Gelişim Dönemleri Ölçeği ve Coopersmith Özsaygı (Benlik Saygısı) Envanteri 14-18 yaş arası öğrencilere uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular 14 -18 yaş arasındaki ergenlerin psikososyal gelişim dönemlerindeki kazanımlarıyla benlik saygıları arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, psikososyal gelişim süreçlerinden biri olan girişimcilik kazanımı, cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Erkek ergenlerin girişimcilik ortalaması (40,2), kızlardan yüksek (38) olarak bulunmuştur. Yaş gruplarına bakıldığında 16-17 yaş grubunun özgüven ortalaması, 14-15 yaş grubundan daha yüksektir. Aile tipine göre ölçekler karşılaştırıldığında; istatiksel olarak anlamlı farklılıklar ortaya çıkmamıştır. Bu araştırmaya göre yaş ile benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur.Benlik saygısı ile akademik başarı arasında da anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relatonship between self-esteem and psychosocial development gains of adolescents aged 14-18. Within the scope of this study a research that has been carried out in Istanbul / Uskudar in 2017-2018. 200 ındividuals have attended to the research who were 8th and 12th grade students. In the research Parents Attitudes Inventory Test anxiety inventory and additionally personel information form has been implented to subjects between ages of 14-18. In this case the analyzation of data was done by Using SPSS 12.0 Statistical Programme for Social Science. Finding have demonstrated that attitudes of ages 14-18 there was a relation between their psychosocial advancement stages and their self-esteem. In this research one of the processes of pyschosocial development stages, entrepreneurship acquisition has a significent diversity between ages.The average points of male adolescents(40,2) which is a noteworthy difference than female adolescents(38). When looked at the age group 16-17 has a lot higher self-confidence average score than age group 14-15. When comparing the scales according to family type, systatically there hasn't been a significant difference occured. According to this study, there was no significant association between age and self-esteem. It was also found that there was no significant difference between self-esteem and academic achievement