Adli bilimlerde lucilia sericata larvalarının entomotoksikolojik çalışmalarda kullanılması
USE of lucilia sericata larvae in entomo toxicological studies in forensic sciences
  1. Tez No: 607126
  2. Yazar: SELDA DARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Entomotoksikoloji, trisiklik antidepresan, opiatlar, adli entomoloji, Lucilia sericata, larva, Entomotoxicology, tricyclic antidepressants, opiates, forensic entomology, Lucilia sericata, larvae
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Adli bir olayın aydınlatılması için ceset önemli bir delildir. Ölümden sonra çürümenin gelişmesiyle orantılı olarak toksikolojik analiz için gerekli organik sıvı ve dokulardan yararlanmak zorlaşabilir veya gerekli biyolojik materyal bulunamayabilir. Bu gibi durumlarda; böcekleri kullanarak toksik maddeleri belirleyen ve toksik maddelerin böcek gelişimine etkilerini araştıran, entomoloji ve toksikoloji disiplinlerinin bir araya gelerek oluşturdukları entomotoksikoloji biliminden yararlanılır. Adli Entomotoksikoloji; cesede ait doku ve vücut sıvısı yokluğunda, cesetlerle beslenen böceklerdeki toksik maddeleri kalitatif ve kantitatif metotlar ile tespit ederek, şüpheli ölümlerin nedenlerini araştırır. L.sericata larvaları bu çalışmada toksikolojik analizler için ortam (besiyeri) olarak tercih edilmiştir. Türkiye'deki adli vakalarda sıklıkla karşılaşılan bir uyuşturucu türü ve opiatların temel metaboliti olan morfin (3,6-dihidroksi-4,5-epoksi-17-metilmorfinan-7-en) (C17H19NO3) ve amitriptilin (3- (10,11-dihidro-5H-dibenzo [a, d] siklohepten-5-iliden) -N, N-dimetil-1-propanamin) (C20H23N), bu araştırmada adli toksikolojik metotlar ile tayin edilecek maddeler olarak seçilmiştir. Homojenize edilmiş ciğere terapatik, toksik ve potansiyel letal dozda morfin veya amitriptilin katılmıştır. Morfin ve amitriptilin içeren doku ile beslenen Lucilia sericata larvalarından morfin ve amitriptilin ekstrakte edilerek LC/MS-MS' de toksikolojik analizi yapılmıştır. Amitriptilin ve morfin tüm larva örneklerinde tespit edilmiştir. Bu bilgi, larvanın kalitatif toksikolojik analizde kullanılabileceğini göstermektedir. Larvada tespit edilen kantitatif konsantrasyonda amitriptilin ciğerdeki amitriptilin konsantrasyonu ile ilişkili olarak tespit edilmiştir Morfin için gerikazanımlar tekrarlanabilir özellikte değildir. Fakat oluşturulan metod yardımı ile dokuda morfin kalitatif olarak tespit edilebilir. Yaptığımız araştırma, zengin bir faunaya sahip olan ülkemizde, ortaya çıkan pek çok zehirlenme vakası sonucunda ölen kişilerin ölüm zamanı ve nedenlerini belirlemek için sinek larvalarından yararlanarak entomotoksikolojik bilgiler ile adalet sistemine ve yargıya hizmet etme amacındadır. Bu çalışma, adli bilimlere yeni bir yöntem sunacaktır.
Özet (Çeviri)
The body is important proof for solving a forensic judicial case. The goal of this presentation is to demonstrate the reliability of insect larvae as samples for toxicological investigations and to compare the methods that was developed in larvae and liver samples. Analytical entomotoxicology is a basic area of forensic toxicology, where a few studies exist in literature. The aim of this study is to evaluate the use of insects as alternative specimens for toxicological evidence. For this purpose, larvae of Lucilia sericata were reared on samples of minced chicken liver treated with different concentrations of amitriptyline and morphine; regarding therapeutic, toxic, and potentially lethal doses. A method was developed for amitriptyline determination in larvae and liver and morphine detection in larvae. Amitriptyline and morphine was detected in all tested larvae samples, confirming the reliability of these specimens for qualitative toxicology analysis. Quantitative concentrations of amitriptyline measured in larvae were correlated with levels in liver tissue. The recoveries for morphine was not repeatable, the method could only be used to detect this drug qualitatively. These observations bring new elements regarding the potential use of drug analysis in larvae for estimation of drug levels in human tissues. This research purposes to determine PMI, reasons of death that died because of drug poisoning, using fly larvaes. Also this research offer a new method to forensic science.