Evsel yenilenebilir enerji sistemlerinin bulanık çok kriterli karar verme yöntemleriyle analizi
Analysis the home renewable energy systems with the hybrid fuzzy multi criteria methods
- Tez No: 607178
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZBAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Evsel Yenilenebilir Enerji, Aralık Tip-2 Bulanık AHP Yöntemi, Çok Ölçütlü Karar Verme, Tereddütlü Bulanık Topsis Yöntemi, Renewable Energy, Home Renewable Energy, Multi Criteria Decision Making, Interval Type-2 Fuzzy AHP Method, Hesitant Fuzzy Topsis Method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Her geçen gün artan dünya nüfusu doğal olarak enerji talebini de artırmaktadır. Maliyetinin daha uygun olmasından dolayı enerji sektöründe faaliyet gösteren firmalar yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektedirler. Düşük maliyetle ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlamak amacıyla en uygun enerji kaynağı seçimi önemli konulardandır. Evsel yenilenebilir enerji , ihtiyaç duyulan enerjinin doğal kaynaklar yardımıyla sağlanması ve bu enerjinin evlerimizde kullanılmasını hedefleyen enerji sistemidir. Çalışmada öncelikle en iyi evsel yenilenebilir enerji kaynağı seçimi için on iki kriter ve dört alternatif ile aralık tip-2 bulanık AHP yöntemi kullanılarak kriter ağırlıkları hesaplanmış ardından da tereddütlü bulanık Topsis yöntemi kullanılarak Orta Anadolu bölümünde en uygun alternatif evsel yenilenebilir enerji kaynağı seçimi yapılmıştır. Aralık tip-2 bulanık kümeler, çelişkili ölçütleri olan bulanık grup karar verme problemlerinin belirsizliğini göstermede tip-1 bulanık sayılardan daha uygun,hassas ve akıllıdır. Bu yüzden, çok kriterli karar verme problemlerinin aralık tip-2 bulanık sayılar ile bütünleştirilmesinin karar verme sürecine faydaları olacaktır. Yapılan uygulama çalışmasıyla aralık tip-2 bulanık AHP yöntemi ve tereddütlü bulanık Topsis yöntemi birlikte kullanılarak evsel yenilenebilir enerji kaynağı seçimi yapılabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The growing world population naturally increases the demand for energy. Since the cost is more appropriate, companies operating in the energy sector are turning to renewable energy sources. Choosing the most suitable energy source is one of the important issues in order to provide the energy needed at low cost. Home renewable energy is the energy system that aims to supply the needed energy with the help of natural resources and to use this energy in our homes. In this study, firstly, we selected twelve criteria and four alternatives and interval type-2 fuzzy AHP method for the selection of the best home renewable energy source, and then the most suitable alternative renewable energy source was selected in Central Anatolia section by using hesitant fuzzy Topsis method. Interval type-2 fuzzy sets are more appropriate, sensitive, and intelligent than type-1 fuzzy numbers to show the uncertainty of fuzzy group decision problems with conflicting criteria. Therefore, the integration of multi-criteria decision-making problems with interval type-2 fuzzy numbers will benefit the decision-making process. With the application study, it has been shown that the selection of home renewable energy sources can be made by using interval type-2 fuzzy AHP method and hesitant fuzzy Topsis method together.