Yenilenebilir enerji kaynakları içeren akıllı şebekelerdeelektrikli araç batarya sistemlerinin araçtan şebekeye enerji yönetimi
Vehicle-to-grid energy management of electric vehicle battery systems in smart grids including renewable energy sources
  1. Tez No: 897842
  2. Yazar: DÜRDANE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMAL KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli araç, araçtan şebekeye sistem, yenilenebilir enerji kaynakları, akıllı şebeke, Electric vehicle, vehicle to grid system, renewable energy sources, smart grid
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Elektrikli araçlar yaygınlaşan ulaşım sistemleri içerisinde sera gazı emisyonları, ve küresel ısınmanın etkilerinin azaltılması gibi konulara çözüm sunarak otomobil pazarında adından oldukça söz ettirmektedir. Her geçen gün azalan fosil yakıt rezervi de dikkate alındığında elektrikli araç kullanıcı sayılarının artış göstermesi, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için oldukça önemli hale gelmektedir. Elektrikli araç batarya sistemlerinin depolama kaynağı olarak yönetilmesi iletişim teknolojileri ve ölçüm altyapıları ile uyumlu şekilde kullanımı akıllı şebeke konseptine oldukça uymaktadır. Bu da elektrikli araçlara olan olumlu bakış açısına katkı sağlamaktadır. Elektrikli araçların akıllı şebekelerle uyumlu çalışabilmesi güç sistemleri açısından bakıldığında birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Akıllı şebeke yönetimi ile elektrikli araç bataryasının gerektiği zaman yük, gerektiği zaman da şebekeye kaynak olarak takviye güç sağlaması bu otomobillerin güç yönetiminde kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Elektrikli araçların bir diğer avantajı ise yenilenebilir enerji kaynakları ile uyumlu şekilde çalışabilmeleridir. Avantajları olduğu kadar dezavantajları da olan elektrikli araçların sadece yük olarak düşünüldüğünde, kontrolsüz şarj olması enerji sistemlerinde sorunlara yol açarak mevcut sistem yüklerinin güvenli çalışmasını tehlikeye atabilir. Bu tez çalışmasında da örneklendirildiği gibi kontrol yöntemleri ile sistemin dezavantajlarından korunulabilir. Bu tez çalışmasında evsel ve endüstriyel yüklerden ve yenilenebilir enerji üretiminden (güneş, rüzgar ve hidroelektrik) oluşan mikro şebekeye bağlı araç şebeke sisteminin çalışması Matlab/Simulink ortamında modellenmiştir. Toplam 100 araçtan oluşan bu yapı, üç farklı araç profiline sahip olup araçtan şebekeye enerji yönetimi incelenmiştir. Elde edilen simülasyon sonuçları incelendiğinde; araçtan şebekeye enerji yönetimi ile şebeke gerilimi etkili bir şekilde düzenlenmiş ve yenilenebilir enerji kaynaklarının da entegrasyonu ile sisteme olumlu katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Electric vehicles are making a name in the automobile market by providing solutions to issues such as greenhouse gas emissions and reducing the effects of global warming in the increasingly widespread transportation systems. Considering the ever- decreasing fossil fuel reserves, the increase in the number of electric vehicle users becomes very important in order to leave a more livable world to future generations. Managing electric vehicle battery systems as storage resources and using them in harmony with communication technologies and measurement infrastructures fits the smart grid concept. This contributes to the positive perspective on electric vehicles. The ability of electric vehicles to work in harmony with smart grids brings many advantages in terms of power systems. With the smart grid management, the electric vehicle battery provides supplementary power to the grid when necessary and as a source when the load is required, allowing these cars to be used in power management. Another advantage of electric vehicles is that they can work in harmony with renewable energy sources. When electric vehicles, which have disadvantages as well as advantages, are considered only as loads, uncontrolled charging may cause problems in energy systems and risk the safe operation of existing system loads. As exemplified in this thesis, the disadvantages of the system can be protected with control methods. In this thesis, the operation of the vehicle grid system connected to the microgrid consisting of domestic and industrial loads and renewable energy production (solar, wind and hydroelectric) is modeled in the Matlab/Simulink environment. This structure, consisting of a total of 100 vehicles, has three different vehicle profiles and energy management from the vehicle to the grid has been examined. When the simulation results obtained are examined; with vehicle-to- grid energy management, grid voltage was effectively regulated and the integration of renewable energy sources made a positive contribution to the system.