Genital chlamydial infeksiyonlarında PCR'ın tanı değeri
The Diagnostic value of PCR in genital chlamydial infections
- Tez No: 60732
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Mikrobiyoloji, Obstetrics and Gynecology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: C.trachomatis, PCR, 16S rRNA, C.trachomatis, PCR, 16S rRNA II
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma Chlamydial endoservikal enfeksiyonlu hastaların laboratuvar tanısında, indirekt ve direkt EIA ile PCR'ın tanı değerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Endoservikal şikayeti sebebiyle jinekoloji polikliniğine başvuran 186 kadından alınan toplam 372 endoservikal sürüntü ve 186 serum örneği çalışmaya dahil edilmiştir. Biz bu çalışmada 16S rRIMA geni içerisindeki 380 baz çiftlik DNA fragmanını amplifiye etmek için bir primer seti ve Enzym Immüno Assay (EIA) yöntemiyle endo servikal örneklerdeki Chlamydia antijenlerinin gösterilmesi için Chlamydial elementer cisimciklere karşı monoklonal antikorlar kullandık. Aynı zamanda hasta serumundaki Chlamydial antikorlar da direkt EIA yöntemi ile araştırıldı. Endoservikal örneklerin 32 (%18)'sinde indirekt PCR ile, 28 (%15)'inde ise EIA yöntemi ile pozitif sonuç, elde edildi. Serum örneklerinin 48'inde ise pozitif antikor cevabı tespit edildi. Bu bulgular C.trachomatis'in tanısında PCR'ın ElA'dan daha duyarlı (%97,%85) olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE DIAGNOSTIC VALUE OF PCR IN GENITAL CHLAMYDIAL İNFECTIONS II. ABSTRACT This study was performed to compare the PCR with direct and indirect EIA in diagnosis of women patients with endocervical Chlamydial infection. From 186 women attending the out patient gynecology clinic for endocervical disease, a total 372 endocervical samples and 186 sera samples were collected. We used a primer set for amplification the 380 base pair DIMA fragment in 16S rRNA gen for PCR and a spesific mouse monoclonal antibody to chlamydial elementer body for demonstration of Chlamydial antigens in endoservical samples for EIA. Also chlamydial antibodies have been detected in patients sera by EIA. Positive results were obtained from 32 (18%) endoservical samples by PCR and 28 (15%) samples by EIA. Serum antibody responses were confirmed from 48 of all sera samples by indrect EIA. These data suggest that PCR is more sensitive (97-75%) than EIA for (97%, 85%) detection C. trachomatis in endoservical specimens.