Primer tavşan böbrek hücre kültürünün krioprezervasyonu
Cryopreservation of primary rabbit kidney cell culture
  1. Tez No: 60733
  2. Yazar: NİZAMİ DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Primer tavşan böbrek hücre kültürü, Krioprezervasyon, Hanks besiyeri, Na+, C02, Primary rabbit kidney cell culture, Cryopreservation, Hanks' medium. Na+, C02
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma primer tavşan böbrek hücre kültürünün gelişmesiyle ilgili faktörlerin araştırılması ve hücrelerin krioprezervasyonunun optimizasyonu için yapılmıştır. Hücrelerin üremeleri ile ilgili faktörler (Na+, K+, O,, C02, H+, pH, hücrelerin canlılık oranı ve hücre sayısı) değerlendirildiğinde primer tavşan böbrek hücre kültürünün devam ettirilmesi için %10 dana serumlu Hanks besiyerinin uygun olduğu görülmüştür. Hücrelerin krioprezervasyonu için en iyi metodun hücrelerin Hanks besiyeri ve fetal dana serumundan (1:1) oluşan %10 DMSO'lu dondurma solüsyonunda +4°C'de 30 dakika, sonra styrofoam kutu içinde 20°C'de 1 saat ve -70°C'de 1 gece tutulduğu ve sıvı azotta 40 gün bekletilen metod olduğu tespit edilmiştir. Bu metodla hücrelerin %84 oranında canlılığını koruduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed for investigation the factors associated with propagation of primary rabbit kidney cell culture and to optimize cryopreservation of the cells. When the factors (Na+, K+, 02, C02, H+, pH, cell viability rate, cell count) related with growth of cells were evaluated, it was observed that Hanks' medium with 10% fetal bovine serum was appropriate for maintenance of primary rabbit kidney cell culture. It was detected that the best method for the cryopreservation of cells was the method with which the cells in the freezing medium containing fetal bovine serum and Hanks' medium (1:1) and % 10 DMSO were holded at +4°C for 30 minutes, then at -20CC for 1 hour and at -70°C overnight in a styrofoam box and stored in liquid nitrogen for 40 days. The cell viability was found to be 84% with this method.