Ev gezmeleri ve kadın dindarlığı (Darende örneği)
Home experiences and women's religion the example of Darende district
- Tez No: 607424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Cinsiyet, Kadın Dindarlığı, Kadın günleri, Dini günler, Religiousness, Gender, Religiousness of Women, Women Days, Religious Days
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Türkiye'de yaygın olarak görülen sosyal faaliyetlerden biri olarak“Günler”cinsiyet ayrılığının en net görüldüğü toplumsal gruplardandır. Gün diye ifade edilen bu toplanmalar Türkiye'de genellikle kadınlar arasında gerçekleştirilen, belli düzen içeren ve grupça yapılan bir buluşma biçimini ifade etmektedir. Düzenli ve grupça yapılan bir etkinlik olmasından ötürü bir toplumsal grup oluşturmaktadır. Gruptaki kişilerin birbirlerine etkileri düşünüldüğünde bir referans grup olarak da ifade edilebilir. Kadınlar arasında yaygın olan gün etkinlikleri, sosyalleşmelerinde ana etkenlerinden olması bakımından kadınların yaşamında önemli bir yere sahiptir. Günlerin, çalışan kadınlar için boş zamanlarını değerlendirme, iş ortamı dışında hemcinsleriyle bir araya gelme; ev hanımları için evin dışına çıkabilme imkânı sağlaması açısından kadınlar perspektifinden önemi büyüktür. Günler, kadınların bir araya gelip sohbet ettikleri, dertleşip rahatladıkları, eğlendikleri, aralarındaki sosyal dayanışmayı ve yardımlaşmayı canlı tuttukları, yakın çevrelerinde olup bitenden haberdar oldukları, günlük bilgi paylaşımları yaptıkları, sosyalleştikleri bir etkinlik olması sebebiyle iletişimin yoğun olduğu bir etkinliktir. Değişen toplum ve ihtiyaçlar karşısında günler, özellikle çalışmayan kadınlar için ekonomik bir gelir kaynağı olması bakımından da önemlidir. Gün yapmak, güne girmek, güne gitme gibi kavramlarla ifade edilen gün olgusunun ayrıca geçiş tören türleri, ziyaret günleri, dini içerikli günler gibi farklı amaçlarla toplanılan ve bu adla anılan türleri de vardır. Bu günler de eğlence amaçlı günler gibi kadınlar için, var olan çevreleriyle iletişim halinde olmak, komşu, akraba ve arkadaşlarına karşı vazifelerini yerine getirmek, yeni çevreler edinmek vb. fonksiyonları karşılar. Geçiş ritlerinde geleneksel ve toplumsal vazifelerini ifa etmek için kadınlar bir araya gelirler. Ritin yapılma amacına göre kadınlar; hayırlı olsun, geçmiş olsun, başınız sağ olsun gibi kalıp yargılarla temennilerini dile getirir, hayır duada bulunurlar. Dini içerikli günler ya da Kur-an okuma günlerinde de kadınlar dini eksikliklerini tamamlamak, ibadet etmek ve hissettikleri manevi açlıklarını doyurmak için bir araya gelirler. Sonuç olarak bu çalışmamızda söz konusu bütün günlerin içerikleri, katılımcıları, düzenlenme şekilleri, yerleri ve zamanları, düzenlenme amaçları ele alınmıştır. Günlerin bireysel ve toplumsal işlevleri saha çalışmalarıyla tespit edilip yorumlanmıştır. Nihayetinde bir etkileşim ortamı olarak gördüğümüz günlerin kadınlar üzerindeki dini etkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
“Days”, as one of the common social groups in Turkey, are one of the social groups in which gender discrimination is most evident. Those meetings called as“day”mean a form of meeting in Turkey; which is generally held among women, involving a certain order and organized as a group. It constitutes a social group as it is an activity carried out regularly and as a group; and“days”may also be stated as a reference group when one considers the influence of people in the group on each other. Day activities which is common among women have an important place in women's lives and they are one of the main means of their socialization. Importance of the days are great from the perspective of women; as they provide the opportunity of making use of their spare times and coming together with their fellows outside the work for the working women and going out of the house for housewives. Days are such activities in which communication is intensive because it is an activity through which women come together and chat with each other, share problems and relax, have fun, keep the social solidarity and cooperation alive among themselves, they are informed about what is going on in the immediate vicinity, share daily information and socialize. In the face of changing society and the needs; days are an economic income especially for the non-employed women and they are important in terms of being a financing for meeting the needs. The“day”phenomena; which is stated with concepts such as organizing a day, entering into a day, going to a day; also have different types through which people come together for different purposes such as transition-blessed ceremony types, visit days, days with religious contents and they are called with those names. We can say that those days serve for the women; just like the days for fun; for the purposes of being in communication with their current vicinities, fulfilling their tasks to their neighbors, relatives and friends and to expect the same visits for themselves if needed, and not to stand alone in their good-bad days and in addition to these, to make new circles of friends. In rite of passage days; women come together in order to fulfill their traditional and social duties. Varying according to the purpose of the rite of passage; women express their wishes through stereotypes such as“Good luck with it”,“Get well soon”,“Please accept my condolences”, and they make benediction prays. In days with religious contents or Quran reading days, women come together in order to correct their religious deficiencies, to worship and satisfy their spiritual hunger that they feel. As a result, contents, participators, ways of organization, places and times and purposes of organization of all the mentioned days have been handled. Individual and social functions of the days have been detected through field studies and they have been interpreted. Eventually, the religious effects of the days on women have been handled which we consider as an interaction environment.