Georg Simmel'in bakış açısından modernite ve din
Georg Simmel's perspective on modernity and religion
  1. Tez No: 607478
  2. Yazar: MEHMET AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHAP TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Sosyoloji, Religion, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Georg Simmel, Modernity, Religion, Society, Interaction, Sociology, Form
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Simmel, her ne kadar klasik dönem sosyologları arasında sayılsa da modern sosyolojinin kurucuları arasında en önde yer aldığını kimse inkâr edemez. Simmel,“Modernlik dünyayı tecrübe edinmenin farklı tarzıdır. Sadece dünyaya karşı gösterdiğimiz içsel tepkilere değil, yaşanılan dünyanın ruh dünyamıza indirgenmiş bir deneyimidir.”der. Toplumu oluşturan süreçleri değerlendirirken çağdaşlarından farklı kesitleri göz önünde bulundurur.“Toplum”ve“Birey”kavramlarını tanımlamak ve açıklamak yerine; gündelik yaşamı oluşturan bütün kesitleri ve hatta en küçük parçacıkları dahi göz ardı etmeden toplumu etkisi altına alan süreçleri oluşturan“karşılıklı etkileşim türleri”ve“toplumsal tiplerin”neler olduğunu ortaya koyan ciddi çalışmalar yapmıştır. Çalışmalarının odak noktasını“toplum”yerine“toplumsallaşma”(Vergesellschaftung) oluşturur. Simmel, temel sosyolojik görüşünü; toplumsal dinamikleri farklı kesitler üzerinden değerlendirme çabası, etkileşim türlerinden çatışmanın olumsallığına, modernite ve din tartışmalarından paranın felsefesine kadar çok geniş bir alana yaymıştır. Felsefi çözümleme biçimi yerine sosyolojik bakış açısı getirmiştir. Modern toplumu, inanç ve kültürel oluşum dinamikleriyle analiz etme başarısı göstermiştir. Çoğu tespitlerinde hep bireyin ruhsal yapısının önemi üzerinde durmuştur. Din, ona göre bireyin içsel yaşamında etkin yeri olan ve toplumu oluşturan temel yapı taşlarından biridir. Bugüne kadar kimsenin, örtük söylemler ileri sürmeden, anlaşılmayan genellemelere gitmeksizin“din nedir”sorusuna tam açıklayıcı cevap bulamadığını ileri süren Simmel, dinin kendini batıl inançlardan kurtaramadığını ve üzerindeki belirsizliğin hala devam ettiğini belirtir. Dinin özünün uzakta değil bireyin kültürel kodlarında saklı olduğunu söyler. Çağdaşları, onu her ne kadar sistemsiz sosyolog olarak tanımlasa da; o, kendine has çalışma disiplininden hiç taviz vermemiştir. Bu çalışma, Simmel'in kendi eserleri doğrultusunda literatüre dayalı deskriptif bir çalışmadır Anahtar Kavramlar: Georg Simmel, Modernite, Din, Toplum, Sosyoloji, Etkileşim, Form
Özet (Çeviri)
Although Georg Simmel is considered one of the classical sociologists of the period, no one can deny that he is at the forefront of the founders of modern sociology. Simmel states that modernity is a different way of experiencing the world and it is not only an internal reaction to the world, also it is an experience of the world we live in, reduced to our spirit world. When considering the processes that make up society, he takes into consideration different sections from his contemporaries. Instead of directly defining and explaining the concepts of 'society' and 'individual'; has made serious studies that reveal the types of interactions and social types that make up the processes that affect the society without ignoring all the sections and even the smallest particles that make up daily life. The focus of his work is on socialization (Vergesellschaftung) instead of society. Simmel's basic sociological view; the effort to evaluate social dynamics through different cross-sections has spread to a wide range from interaction types to controversy of conflict, from modernity and religion debates to philosophy of money. Instead of a philosophical analysis, he brought a sociological perspective. Thus, he has clearly succeeded in analyzing modern society with the dynamics of belief and cultural formation. In his sincere determinations, he always emphasized the importance of the individual's spiritual structure. Religion, according to him, is one of the fundamental particles that have an effective place in the inner life of the individual and constitute the society. Simmel argues that no one has ever been able to find a complete explanatory answer to the question of what is religion without implicit rhetoric or without going to incomprehensible generalizations. Simmel states that religion cannot free itself from superstition and that the uncertainty remains. Although his contemporaries described him as an unsystematic sociologist, he has never compromised his own discipline of work This work, is a descriptive study based on Simmel's own works and literature.