Moral and psychological corruption in american city: Theodore Dreiser: 'Sister Carrie' and Stephen Crane: 'Maggie: A Girl Of The Streets'
Amerikan şehrindeki ahlaki ve psikolojik çöküntü: Theodore Dreiser: 'Kızkardeşim Carrie' and Stephen Crane:'Maggie:Sokakların Kızı'
  1. Tez No: 208460
  2. Yazar: NAZMİYE KIRDAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YEŞİM ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstrileşme, Şehirleşme, Ahlaki ve Psikolojik Çöküntü, Şehir Hayatı, Industrialization, Urbanization, Moral and Psychological Corruption, City Life
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kuruluşundan günümüze kadar, şehir kavramı Amerikan tarihinde her zaman, isteklerin, rüyaların, fırsatların, başarının ve tehdidin merkezi olmuştur. Özellikle 19. ve 20. yüzyıllarda gerçekleşen Endüstri Devriminden sonra; şehirler iş, sosyal, kültürel, eğlence gibi değişik alanlarda sağladıkları yüksek hayat standartları sayesinde, birçok insanın yaşam alanı olmuştur. Bu çalışmanın amacı şehirleşmenin getirdiği sorunları ve bunların edebi metinlere yansımalarını incelemektir. Ayrıca bu çalışma; bireylerin, Amerikan toplumundaki bu önemli sosyal değişimden kaynaklanan psikolojik ve ahlaki değişimlerini sorgulamaktadır. Bu çalışmada, bireylerin ve toplumun yaşadığı bu değişimler, gerçekçi ve doğalcı yazarlar Stephen Crane ve Theodore Dreiser'ın eserleriyle sunulacaktır. Çalışma boyunca, Crane'in Maggie: Sokakların Kızı ve Dreiser'ın Kızkardeşim Carrie romanları, şehirleşmenin getirdiği ahlaki, sosyal ve psikolojik çöküntüyü göstermede temel kaynaklar olacaktır. İlk bölümde, Amerikan Rüyası terimi ve onun Amerikan tarihindeki hakimiyeti realizm ile ilişkili olarak incelenecektir. Ayrıca, A.B.D.'deki şehirleşme süreci hakkında tarihi bilgi verildikten sonra, iki önemli şehir sosyoloğu Louis Wirth ve Georg Simmel'in görüşleri makaleleriyle beraber ele alınacaktır. İkinci bölümde gerçekçi yazar Stephen Crane'in Maggie: Sokakların Kızı adlı romanı çözümlenecektir. Romanı daha iyi anlayabilmek için çeşitli edebi, sosyal ve tarihi bakış açılarına da yer verilecektir. Üçüncü bölüm ise bir başka gerçekçi yazar Theodore Dreiser'ın Kızkardeşim Carrie adlı romanını çözümlemeyi amaçlamaktadır. Sonuç olarak şehir öğesini ve bu öğenin bireyler üzerindeki etkisini merkeze alarak, bu iki şehir romanındaki benzer ve farklı noktalar ortaya konacaktır.
Özet (Çeviri)
From its foundation till present, city has always been a focus for human desires and dreams, a place of possibility, success and threat in American history. Especially, after the Industrial Revolution of nineteenth and twentieth centuries, cities were the living spaces of a large number of people due to their promise of high standard of lifestyles in various areas such as employment, social, cultural, and entertainment. The aim of this study is to examine the problems brought by urbanization and their reflections to the literary texts. Furthermore, this study questions the psychological and moral transformations of individuals caused by this significant social change in American society. These transformations of both individuals and society will be presented through the works of the realist and naturalist writers Stephen Crane and Theodore Dreiser. Throughout this study, the novels of Maggie: A Girl Of The Streets by Crane, and Sister Carrie by Dreiser will be the main sources for demonstrating the moral, social, and psychological corruption caused by urbanization. In the first chapter, the term American Dream and its dominance in American history will be examined in relation to realism. It also gives a historical information about the urbanization process in the U.S. Moreover, the views of the two important urban sociologists?, Louis Wirth and Georg Simmel, will be presented by referring to their remarkable articles. The second chapter will be an analysis of the novel Maggie: A Girl Of The Streets by the realist writer Stephen Crane. In order to understand the novel better, various literal, social , and historical perspectives will also be given. As far as the third chapter is considered, it aims at analyzing another realist writer?s novel: Sister Carrie by Dreiser. Finally, by putting the element of city and its effects on individuals in the centre in these two novels, different and the similar points of these city novels will be concluded.