Hastane enfeksiyonlarına neden olan gram negatif çomakların antibiyotik duyarlılıkları
Antibiotic susceptibility gram negative bacilli causing nosocomial infections
  1. Tez No: 60748
  2. Yazar: PINAR ATAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LATİFE MAMIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane infeksiyonu, antibiyotik direnci, gram negatif çomaklar
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Hastane infeksiyonlarının sıklığı, etkenlerin dağılımı hastaneden hastaneye farklılık göstermektedir. Hastanelerde yoğun ve zaman zaman uygun olmayan antibiyotik kullanımı dirençli kökenlerin oluşmasına, direncin yayılmasıyla hastanede dirençli bir floranın hakim olmasına neden olmaktadır. Biz de üniversitemiz hastanesinde hastane infeksiyonu etkeni gram negatif çomakların antibiyotik duyarlılıklarını minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) yöntemi ile belirledik. Hastanemizde hastane infeksiyonu tipi olarak en sık cerrahi alan infeksiyonlarının geliştiğini, etken olarak da sıklıkla Pseudomonas spp., Acinetobacter spp. ve Klebsiella suşlarının izole edildiğini belirledik. Hastane infeksiyonu etkeni gram negatif çomaklar arasında seftizoksim direnci en yüksek oranda bulunmuştur. Bunu sırasıyla seftriakson ve seftazidim izlemektedir.
Özet (Çeviri)
Antibiotic Susceptibility of Gram Negative Bacilli Causing Nosocomial infections 2. SUMMARY The frequency of nosocomial infections and the distribution of the causative agents show difference among hospitals. The intensive and inappropriate usage of antibiotics results in a resistant microflora which is prevalent in the hospitals by the occurence and the dissemination of resistant strains. We analyzed the antibiotic susceptibility of gram negative bacilli which lead to nosocomial infections by minimum inhibitory concentration (MIC) values. We conclued that, in our hospital mainly gram negative bacilli causing nosocomial infections were acquired from the surgical side and were commonly due to Pseudomonas spp., Acinetobacter spp. and Klebsiella spp. Ceftizoxime resistance among gram negative bacilli causing nosocomial infection accounted for the highest proportion of the isolates. This was followed by ceftriaxone and ceftazidime decreasing order of resistance frequency. Key words :Hospital infections, antibiotic resistance, gram negative bacilli. IX