Kâf sûresinin tefsiri
Interpretation of surah Qaf
- Tez No: 607486
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN YURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kâf sûresi, tefsir, İ'râb, belâgat, âyet, Kâf surah, commentary, irab, eloquence, verse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışmanın konusu Kâf sûresinin tefsiridir. Çalışma boyunca Kur'ân âyetleri tefsir edilirken, hadis külliyatına dair eserler, erken dönem rivâyet tefsirleri ve nüzûl dönemine daha yakın kaynaklar referans alındı. Ayrıca, dirâyet tefsirleri, konulu tefsir çalışmaları, mu'cemler, ulumu'l-Kur'ân eserleri, belâgat ve İ'râb kitapları ile Kur'ân'daki garip lafızları konu edinen kaynaklara başvuruldu. Bu çalışma; giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında Kâf sûresinin ismi ve mushaftaki yeri, sûrenin Mekkî veya Medenî oluşu, özelliği, fazileti, nüzûl sebebi, kendinden önceki ve sonraki sûrelerle münasebeti incelendi. Birinci bölümde 1 ila 15. âyetlerin metni, meâli, İ'râbı, âyetlerde geçen garip lafızlar, önemli kavramlar ve belâgat tahlili ele alındı. Ayrıca tefsir kısmında, Yüce Allah'ın Kur'ân'a yemin etmesindeki hikmetler, inkârcıların kendilerine beşer bir peygamber gelmesine ve yeniden dirilişe taaccüp etmeleri, Yüce Allah'ın gökleri, yeri ve bunlar arasında bulunan bütün mahlûkatı ilk defa emsalsiz bir şekilde varlık sahasına çıkaran güç ve kudretine dikkat çekmesi, bilinen bu âlemin ve bütün mahlûkatın yaratılışı anlatılıp bilinmeyen ikinci diriliş üzerinde düşündürülmesi ve bütün bu delillere rağmen inkâr eden kavimlerin sonları açıklandı. İkinci bölümde 16 ila 29. âyetlerin metni, meâli, İ'râbı, âyetlerde geçen garip lafızlar, önemli kavramlar ve belâgat tahlili ele alındı. Ayrıca tefsir kısmında Hâlık'ın mahlûkunu her yönüyle bilmesi ve ona yakınlığı, insanın bütün âmellerini tarassut eden şahit melekler, ölüm anı ve kıyamet, Cenab-ı Hakkın huzurunda şahit meleklerle hesap anı, inkârcıların olumsuz davranışları ile akibetleri ve şeytanın kendini dost edinenlere ihaneti açıklandı. Üçüncü bölümde 30 ila 45. âyetlerin metni, meâli, İ'râbı, âyetlerde geçen garip lafızlar, önemli kavramlar ve belâgat tahlili ele alındı. Ayrıca tefsir kısmında cehennemin ehline olan arzusu, cennet ve ehlinin vasıfları, yeniden dirilişi inkâr edenlerin tehdit edilmesi ve ikinci defa yeniden isbatı, cahillere karşı sabrı ve zikri tavsiye, ikinci nefha ve kabirlerden çıkış, ilk yaratmaya kadir olan Yüce Allah'ın hesap için ikinci bir defa yeniden yaratmaya da kadir oluşu, haşir ve Hz. Peygamber'in (s.a.v.) Allah'ın va'dinden korkanları Kur'ân ile uyarması açıklandı. Sonuç kısmında ise elde edilen bulguların hülasası verildi.
Özet (Çeviri)
Objective of the present study is the commentary of the surah of Kâf. During the study, while the Qur'anic verses were interpreted, the works on the hadith corpus, the early narrative commentaries and the sources closer to the apoplectic period were taken as reference. In addition, reference was made to sources dealing with the exegesis of acumen, exegesis studies on them, mujams, ulumul-Qur'an works, rhetoric and irab books, and strange words in the Qur'an. This study consists of introduction, three chapters and conclusion. In the introduction part, the name and place of surah of Kaf, whether it is Mekki or Medenî, its virtue, the reason of its apoplexy and its relations with the surahs before and after it were examined. In the first part, the text of the verses 1 and 15th, their meaning and İ'râb, strange words in the verses, important concepts and rhetoric analysis were discussed. Furthermore, in the commentary part, the wisdom of Almighty Allah's oath to the Qur'an, oddness of the unbelievers for following a human prophet and resurrection, pulling attraction to earth of Almighty Allah, and all the creatures found in these lands for the first time brought to the field of existence power, the creation of this known world and the creation of all the creatures and the second resurrection of the unknown are considered and the end of the people who deny despite all the evidence were described. In the second part, the text of 16 and 29th verses, their meaning, İ'râb, strange words in verses, important concepts and rhetoric analysis were discussed. Furthermore, in the commentary section, the knowledge of Creator about creatures to every aspect and their closeness to him, witnessing angels watching all the human beings, the moment of death and the apocalypse, the moment of reckoning with witness angels in the presence of God Almighty, the negative attitudes of denials and their ends, the betrayal of the devil's own friends were described. In the third chapter, the text of the verses 30 and 45th, the meaning, the wrath, the strange words in the verses, important concepts and rhetoric analysis were discussed. In addition, in the commentary part, the desire of hell for rebels, the characteristics of heaven and its people, the threatening to those who deny the resurrection, and the second time re-proof, patience and remembrance to the ignorant advice, the second emancipation and coming out of the grave, the power of Almighty Allah to create at first and his power to create at the second time for the judgement and the judgement day and warning of Prophet those who feared the promise of Allah with the Qur'an. In the conclusion part, the summary of findings were obtained.