Duhâ namazı rivayetlerinin tahlili
Analysis of duha prayer narrations
- Tez No: 607634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER BAYRAKTUTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Duhâ, Namaz, Kuşluk, Değerlendirme, Rivayet, Hadis, duhâ, prayer, judgement, narration, hadîth
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
İslam'da ibâdetler iki başlık altında toplanmaktadır. Birinci kısmı farz ibâdetler oluştururken; ikinci kısımda ise nâfile ibâdetler bulunmaktadır. Nâfile ibâdetler farz ibâdetlerin tamamlayıcısı ve koruyucusu olduğu için İslam'ın yaşanması noktasında büyük bir etkiye sahiptir. Bu mâhiyete sahip nâfile ibâdetlerden bir tanesi de güneşin doğduktan sonra bir mızrak boyu yükselmesinden zevâline kadarki zaman diliminde kılınan duhâ namazıdır. Tezimiz bir giriş üç ana bölüm ve bir sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde ele alınan konun önemi, amacı ve metodu hakkında bilgi verilmektedir. Birinci bölümde,“duhâ”kelimesinin araplar ve cahiliyye dönemindeki mâhiyetine değinilmesi amacıyla ilk önce duhâ kelimesinin semântik tahliline ardından "Kur'an- Kerim ve hadislerdeki kullanımlarına dikkat çekilmiştir. İkinci bölümünde duhâ namazının Hz. Peygamber (s.a.s) tarafından kılınıp kılınmadığı, kılınış şekli, rekât sayısı ve faziletine dair hadisler incelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde fıkhu'l-hadis kapsamında duhâ namazının dört mezhebe göre hükmü aktarılıp farklı rivayetler ele alınarak bu rivayetlerin nasıl anlaşılması gerektiğine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Worship in Islâm can be categorized under two Maîn parts. The first part are the obligatories; the second part are the voluntaries. The voluntary worships act as a completement and protector of the obligatories; it has a great effect on the practice of Islâm. One of these voluntary worships is the duhâ prayer which can be performed shortly before the afternoon prayer. Our thesis consists of an introduction, three Maîn chapters and a conclusion. In the introduction, information are provided about the importance of the topic, it's aim and method. In the first chapter, in order to understand the use of the word“duhâ”in the arab and jahiliyya periods (before Islâm); first the semântic analysis of the word duhâ then its use in the Qur'an and hadîth were pointed out. In the second chapter, the following questions were analysed; did the Prophet (PbuH) perform this prayer or not? How? How many times and it's virtue. In the third chapter, the authenticity of the duhâ prayer was analysed relying on the available narrations. Finally, it was analyzed; how often did the Prophet (PbuH) perform this prayer and it's judgement according the four Islâmic schools were pointed out.