Kırsal kalkınmada mikro kredinin rolü: Karaman ilinde mikro kredi kullanan kadınlar
The role of micro credit in rural development: Women using micro credit in karaman province
- Tez No: 607637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT DARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Mikro Kredi, Grameen Mikro Kredi Programı, Karaman İlinde Mikro Kredi Kullanan Kadınlar, Rural Development, Microcredit, Grameen Microcredit Program, Women Using Microcredit in Karaman Province
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
1970'li yıllarda Bangladeş'te Prof. Dr. Muhammed Yunus tarafından uygulamaya konulan mikro kredi programı başarılı sonuçlar vermesiyle kısa sürede tüm dünyaya yayılmıştır. Türkiye'de ilk olarak Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, Maya Mikro Kredi İşletmesi tarafından 2002 yılında mikro kredi çalışmaları başlatılmıştır. İlk defa 2003 yılında dönemin Milletvekili Aziz Akgül tarafından Diyarbakır'da mikro kredi gündeme getirilmiş ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, Grameen Mikro Kredi Programı ile uygulamaya koyulmuştur. Uygulama sonucunda başarılı sonuçlar elde edilmesiyle ülkemizde de mikro kredi yaygınlaşmıştır. Çalışmada Karaman'da mikro kredi kullanan kadınlara anket çalışması yapılmıştır. Anket kapsamında katılımcılara 47 adet soru yöneltilmiştir. Ankette mikro kredi kullanan kadınların demografik özellikleri, ekonomik özellikleri ve mikro kredi ile ilgili bilgiler sorulmuştur. Araştırma soruları ile Karaman'da mikro kredinin kırsal kalkınmadaki rolü araştırılmıştır. Araştırma sonucunda mikro kredinin kırsal kalkınmaya katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In 1970s, micro-credit program implemented by Prof. Dr. Muhammed Yunus spread to the whole World in a short time with its successful results in Bangladesh. First Women's Work Foundation in Turkey, micro-credit work was initiated in 2002 by Maya Micro Credit Business. The first time in 2003 by the Member of Parliament Aziz Akgül in Diyarbakır micro-credit was brought to the agenda and Turkey Waste Prevention Foundation, has been put in place with Grameen Micro Credit Program. As a result of the successful results, micro credit has become widespread in our country. In this study, a questionnaire was applied to women using micro credit in Karaman. 47 questions were asked to the participants in the survey. Demographic characteristics, economic characteristics and information about micro-credit of micro-credit women were asked in the survey. With the research questions, the role of micro-credit in rural development in Karaman was investigated. As a result of the research, it has been concluded that micro credit contributes to rural development.