Harşıt Savunması'nın bölgeye yansımaları (1916-1918)
Reflections of Harsit Defense to the region (1916-1918)
  1. Tez No: 607722
  2. Yazar: FUNDA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONGÜL ALŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Doğu Karadeniz, Rus İşgalleri, Kafkas Cephesi, Harşıt Savunması, Muhacirlik, World War I, Eastern Black Sea, Russian Occupation, Caucasian Front, Harşit Defense, Emigration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada, Birinci Dünya Savaşı'nın çıkış nedenleri, Osmanlı Devleti'nin savaşa hangi şartlar altında dahil olduğu, Rusya'nın bu savaşta Doğu Karadeniz üzerindeki amaç ve hedefleri, işgal yıllarında Doğu Karadeniz'in Rus kuvvetlerle mücadeleleri, Rusların Doğu Karadeniz bombardımanları, milli şuurla ve zor şartlar altında savunulan Harşıt Vadisi'nde gerçekleşen savunma hareketleri ele alınmıştır. Birinci Dünya Savaşı (1914-1918), o güne kadar emsali görülmemiş bir savaş olmuştur. Avrupa'da ortaya çıkan bu savaş kısa sürede tüm dünya ülkelerini etkisi altına almıştır. Bu büyük savaştan sadece cephedeki birlikler değil, savaşın uğradığı tüm bölge halkı da etkilenmiştir. Osmanlı Devleti'ni savaşta en çok yıpratan ülkelerden biri de Rusya olmuştur. Rusya'nın sıcak denizlere inme politikaları ve Türk Boğazları'na hâkim olma mücadeleleri yüz yıllar boyunca devam etmiştir. Nitekim bu doğrultuda Rusya, Panslavizm politikası ile de Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde bazı milletleri destekleyerek bağımsızlık mücadelelerinde onlara destek olmuştur. Savaş başlamadan önce Osmanlı Devleti, bu sorunlar karşısında yeterince yorgun ve çıkış noktası bulmaya çalışan bir devlet konumunda olmuştur. Bu çıkış noktasını Almanya'nın yanında yer almakta bulmuştur. Almanya, yanına çekmeyi başardığı Osmanlı Devleti'ni Birinci Dünya Savaşı'na dahil ederek insan gücü ve jeopolitik açıdan gücüne güç katmıştır. Fakat savaş sona erdiğinde bu stratejiler işe yaramamış, Osmanlı İmparatorluğu çöküş sürecine girmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the reasons for the emergence of the First World War, the conditions under which the Ottoman Empire was included in the war, the aims and objectives of Russia in the Eastern Black Sea in this war, the struggles of the Eastern Black Sea in the years of occupation, the Russian Black Sea bombings, and the defensive movements that took place in Harşıt Valley, which were defended under difficult conditions, were discussed. The First World War (1914-1918) was an unprecedented war. This war that emerged in Europe influenced the countries of the world in a short time. Not only the fronts of the great war, but also the people of the region were affected by the war. Russia was one of the countries that were most attrition of the Ottoman Empire in the war. Russia's policy of the warm seas and its struggle to dominate the Turkish Straits continued for hundreds of years. As a matter of fact, Russia supported some nations in the last period of Ottoman Empire with Panslavism policy and supported them in their struggle for independence. Before the war began, the Ottoman Empire was a state that was tired and tired in the face of these problems. He found this exit point next to Germany. Germany added the Ottoman Empire to the First World War, which it succeeded in attracting to it, and strengthened its power in terms of manpower and geopolitics. But when the war ended, these strategies did not work, and the Ottoman Empire was in the process of collapse.