Ebû zer el-Gıfârî ve hadis rivayetindeki yeri
Abu Dhar al-Ghifari's place in the narration of hadith
- Tez No: 607749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH AGİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sahâbî, Ebû Zer, Hadis rivâyeti, Kenz anlayışı, Sahaba, Abu Dhar, Narration of Hadith, Understanding of Kanz
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez, Ebû Zer el-Gıfârî'nin hadis rivâyetindeki yerini ele almaktadır. Tezin ilk bölümünde Ebû Zer el-Gıfârî'nin hayatına, müslüman olmadan önceki dönemden başlayarak müslüman oluş hikâyesine, Hz. Peygamber'le geçirdiği dönem ve Hz. Osman döneminde yaşadığı olaylara yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde, sahâbenin hadis ilmindeki konumu ve Ebû Zer'in hadis rivâyetindeki yeri üzerinde durulmaktadır. Bu bölümde Ebû Zer'in rivâyet etmiş olduğu hadislerin hadis literatüründeki yerine ilişkin bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, Ebû Zer'in temel hadis kitaplarında yer alan hadis rivâyetleri konularına göre tasnif edilerek incelenmiştir. Bu bölümde Ebû Zer'in rivâyet etmiş olduğu hadislerden birkaçı değerlendirilerek hadis ve sünnet anlayışını anlamaya yönelik bir çaba gösterilmiştir. Tezin sonuç bölümünde ise Ebû Zer'in hadis ve sünnet anlayışı ve hadis rivâyetindeki yeri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with Abu Dhar al-Ghifari's place in the narration of hadith. The first part of the thesis gives place to Abu Dhar al-Ghifari's life, which starting from the period before his becoming a Muslim, especially the period he spent with the Prophet and the incidents that he experienced during the period of the Khalifa Uthman. The second part of the thesis focussing on the position of the Sahaba in the hadith and the place of Abu Dhar in the narration of the hadith. This section, giving information about the place of hadiths narrated by Abu Dhar and its place in hadith literatüre. In the third chapter, the narrations of Abu Dhar in the hadith books are examined and classified according to their subjects. In this section, some narrations from Abu Dhar are evaluated regarding his understanding of hadith and sunnah. In the conclusion part of the thesis, Abu Dhar's understanding of hadith and sunnah and its place in the narration of hadith is evaluated.