Hemiplejili hastalarda fasciculus cuneatus ve fasciculus gracilis ile taşınan duyular ve denge ilişkisi
The relationship between sense and balance carried BY fasciculus cuneatus and fasciculus gracilis in hemiplegia patients
  1. Tez No: 607809
  2. Yazar: BURHAN İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: hemipleji, propriyosepsiyon, duyu, denge, hemiplegia, proprioception, sense, balance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Hemiplejik hastalarda duyu ve denge kayıpları meydana gelmektedir. Bazı hastalarda etkilenime bağlı olarak, gördükleri tedavi içeriğine göre duyu ve denge rehabilitasyonları değişebilmektedir. Bu tür hastalarda etkilenen anatomik nöronal bölgelerin internöronal ilişkilerle beraber her kişi için farklı hasarlar doğurabileceği bir gerçektir. Bu çalışmamızda tedavisini tamamlamış ve bağımsız yürüyebilen hemiplejik hastaların anatomik olarak Fasciculus gracilis (FG) ve Fasciculus cuneatus'un (FC) etkilenmesine bağlı olarak özellikle propriyosepsiyon duyularının etkilenme oranını ve diğer duyu parametreleri ve denge düzeyleri ile ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza daha önceden hemipleji tanısı konulmuş ve hastanede tedavi görmüş 12(yaş: 32,75±13,89) kadın, 12(yaş: 49,08±13,07) erkek birey olmak üzere toplam 24 hasta birey katılmıştır. Bu hastaların öncelikle antropometrik değerleri (yaş, boy, kilo, cinsiyet) dominant ve etkilenen taraf olarak değerlendirme formu ile kaydedildi. Daha sonra ekstremite vibrasyon duyusu ve iki nokta diskriminasyonu ölçümleri diyapozon cihazı ile vibrasyon duyusu ölçümü, iki ucu künt pergel ile iki nokta diskriminasyonu ölçümü, mezura ile ekstremite uzunluk ve çevre ölçümleri, Technobody prokin 252 izokinetik denge sistemi cihazı ile propriyosepsiyon ve denge ölçümleri yapıldı. Bulgular: Denge ile duyu ve antropometrik parametreler arasında yapılan incelemede; propriyosepsiyon ve denge düzeyleri (iki bacak denge, sol bacak dengesi) arasında istatistiksel olarak pozitif yönde bir kolerasyon saptanmıştır (p0,05). Sonuçlar: Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre FC ve FG 'nin etkilenme oranı propriyosepsiyon duyusunu etkileyeceğinden ve bu duyunun da mobilizasyonun temel parametrelerinden denge ile bir ilişkisi olduğundan bu tür hastalarda iyileşme sürecinde genel vücut dengesiyle duysal bütünlüğün ilişkilendirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Hemiplegic patients experience loss of sensation and balance. In some patients, sensory and balance rehabilitation may vary depending on the treatment content they receive. It is a fact that the anatomical neuronal regions affected in such patients may cause different damages for each person with interneuronal relationships. In this study, we aimed to investigate the effects of proprioception and other sensory parameters and balance levels of hemiplegic patients who have completed treatment and are able to walk independently due to anatomically affected Fasciculus gracilis (FG) and Fasciculus cuneatus (FC). Method: A total of 24 patients, including 12(age: 32.75±13.89) women and 12(age: 49.08±13.07) men, who were previously diagnosed with hemiplegia and treated in hospital, participated in the study. The anthropometric values (age, height, weight, gender) of these patients were recorded as dominant and affected by the evaluation form. Limb vibration sense and two-point discrimination measurements were then performed using a diapozon device to measure vibration sense, two-point discrimination with two-end blunt compasses, limb length and circumference measurements with tape measure, proprioception and balance measurements with technobody prokin 252 Isokinetic balance system device. Results: Ġn the analysis between balance and sensory and anthropometric parameters, a statistically positive choleration was found between proprioception and balance levels (two leg balance, left leg balance) (p0.05). Conclusion: In this study, we concluded that the effect rate of FC and FG will affect the sense of proprioception and that this sense is related to balance, which is one of the main parameters of mobilization, so that the general body balance and sensory integrity should be associated in the recovery process.