Petrol işletmelerinin ekonomik büyümeye etkisi: Azerbaycan'da SOCAR üzerine bir inceleme
The effect of oil companies on economic growth: An investigation on SOCAR in Azerbaijan
- Tez No: 607868
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGİNBAY UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Cumhuriyeti, Petrol sektörü, SOCAR, Republic of Azerbaijan, Oil sector, SOCAR
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Azerbaycan'ın petrol stratejisi, ülkenin dış ticaret pozisyonlarının çeşitlendirilmesi ve ülkenin jeoekonomik etkisinin gelişme koşullarını oluşturdu. Şu anda, Azerbaycan dünya çapında 165 ülke ile iş birliği yapıyor. Azerbaycan, komşu ülkelerden Türkiye ve Gürcistan'dan gelen petrol ve doğal gaz arzında önemli bir rol oynamaktadır. Şu anda Azerbaycan, Avrupa'nın enerji güvenliğini sağlayacak projeler üzerinde çalışıyor. Şah Deniz sahasındaki dev gaz potansiyelinin keşfi ülkemizin petrol ve gaz stratejisine katkıda bulunmuş ve ekonomik güvenliğin güçlendirilmesinde yeni bir yönelime yol açmıştır. Petrol ve gaz faktörü zaten ekonominin gelişmesi için kilit bir araç haline gelmiştir. Bu açıdan, seçtiğimiz konu güncel bir konudur. Araştırmanın temel amacı, petrol stratejisinin ülke ekonomisinin gelişimindeki rolünü, petrol projelerine yasal desteği, petrol projelerinin sosyal ekonomik kalkınma üzerindeki etkisini belirlemektir, Yönergeler ve yöntemler ve bunların hepsinin kavramsal olarak değerlendirilmesi, ulusal ekonomik çıkarlar, özel teklifler ve tavsiyeler açısından, araştırma çalışmalarının ana hedeflerinden biridir.
Özet (Çeviri)
Azerbaijan's oil strategy, diversification of the country's foreign trade positions and the conditions for the development of the country's geoeconomic impact. Currently, Azerbaijan is cooperating with 165 countries around the world. Azerbaijan, Turkey and neighboring countries play an important role in oil and natural gas supply from Georgia. Azerbaijan is currently working on projects that will ensure the energy security of Europe. The discovery of the giant gas potential in the Shah Deniz area contributed to our country's oil and gas strategy and led to a new direction in strengthening economic security. The oil and gas factor has already become a key tool for the development of the economy. In this respect, the issue we have chosen is a current one. The main purpose of the research is to determine the role of petroleum strategy in the development of the national economy, legal support for oil projects, the impact of oil projects on social economic development. .