İslam Hukuku açısından nikâhın erkeğe yüklediği sorumluluklar
In terms of İslamic Law the responsibilities that the wedding load to men
- Tez No: 607911
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DİRİK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Nikâh, Mehir, Nafaka, Tedib, Hidâne, Meveddet, Güzel Muamele, Marriage, Mehr, Alimony, Dressage, Hidden Until, Fondness, Nice Treat
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada nikâh akdiyle birlikte erkeğe yüklenen sorumluluklara dâir bilgiler ele alınmaktadır. Araştırmamızın giriş bölümünde“Araştırmanın Konusu ve Alanı”belirtilerek çalışma süresince kullanılan“Kaynaklar”ve“Takip Edilen Metot”hakkında bilgilere yer verilmiştir. Çalışmamızın konusu itibariyle ilk bölümde erkeğin eşine olan maddi sorumluluklarına dâhil olan, nafaka, mehir, tedavi masrafları vb. konularına değindik. İkinci bölümde ise kocanın eşine karşı maddi sorumlulukları haricinde kalan şahsî sorumluklarının ve çocuğuna karşı yükümlülüklerinin kapsamlarını ortaya koyduk. Bunlar; güzel muamele, çocuğun nafakası, eğitilmesi, sünnet ettirilmesi, evlendirilmesi, eşler arası adalet, iyi geçim, evlat yetiştirme, tedib gibi çeşitli konulardır. Sonuç bölümünde araştırmamızı genel bir değerlendirme yaparak tamamladık. Çalışmamız ortaya koymaktadır ki değişen dünya ve sistemlere rağmen aile hayatının korunması ancak ilahi ve nebevi ölçülerle sağlanmaktadır. Nitekim aile hukukunun ilkeleri gerek Kur'an-ı Kerim'de gerekse hadislerde geniş bir çerçeveyle ortaya konmuştur. Bu nedenle araştırmamızı işaret edilen çerçeve dâhilinde yapıp edindiğimiz bilgilere kanaatimizi de ekleyerek aktardık.
Özet (Çeviri)
In this study it is discussed the knowledge of the responsibilities of a man with the marriage contract. In the introduction part of the research it is specified that“the subject and the field of research”and“Resources”,“Followed Method”which are used during the study. In the first part of the study it is mentioned man's material responsibilities towards his wife including alimany, mehr and te-reatment expense etc.In the second part except the material responsibilities it is put forth that what it covers about the personal responsibilities and the liabilities towards his child. These are such as nıce treat, child's alimony, educatıon, circumacision, marrige, justice, between partners, good livelihood, son raising, dressage. In the result part we completed our study with a general evaluation. Our study put forth that although the changing world and systems the protectıon of family life provides only the divine and prophetic measures. Thus it is revealed the principles of family law with a wide frame both in Quran and in Hadith. There fore we are transferred our research with in the frame indicated and the information we have obtained with adding our opinion.