Kadın erkek eşitliği problemi ve bunun fıkhi düşünceye yansıması
The problem of equality between men and women and the reflection of this on the idea of İslamic jurisprudence
- Tez No: 607912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DİRİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Kadın, erkek, eşitlik, İslam'da kadın, kadının konumu, Women, men, equality, women in Islam, women's position
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Biz bu tezimizde kadın erkek eşitliği problemi ve bunun fıkhi düşünceye yansımasını imkânlar ölçüsünde incelemeye çalıştık. Bu çalışmamıza kadın erkek beyninin fizyolojik ve biyolojik farklılığı ve bu probleme etkilerini inceleyerek başladık. Birinci bölümde ilk çağda kadının durumunu incelerken doğu ve güneydoğu Asya'da Çin'de Tibet toplumunda eski Türklerde Mezopotamya da Sümer'de Babil de Asur'da Anadolu da Hititler'de Hurriler'de ege bölgesinde mısır da Suriye ve Filistin'de İran'da roma da İslam'dan önce ortaçağ türk devletlerinde kadının sosyo kültürel yapısına konumuna baktık. Daha sonra Ortaçağda kadını incelerken Yahudilikte kadının konumunu Hristiyanlıkta kadının konumunu cahiliye döneminden İslam'a geçiş sürecinde kadının konumu cahiliye ve İslam da kadının konumuna ilişkin değerlendirmeleri irdeledik. İkinci bölümde ise İslam'da kadın erkek eşitliği probleminin fıkhi düşünceye yansımalarını ortaya koymaya çalıştık. Bu bağlamda klasik dönem müelliflerin görüşlerine ve çağdaş yazarların ortaya koydukları yeni yaklaşımları ele almaya çalıştık. Ne feminist iddiaların ve ne de kadın karşıtı söylemlerin her iki cinse de mutluluk veremeyeceği; yalnızca karşılıklı anlayışın hâkim olduğu bir arada yaşama fikrinin taraflara ve toplumlara mutluluk getireceğini kolaylıkla söyleyebiliriz. Çalışmamız neticesinde kadın ve erkeğin farklı fizyolojik, biyolojik ve psikolojik özelliklere sahip oldukları ve buna göre kadınla erkeğin eşit değil, farklı nitelikleriyle birlikte eşdeğer oldukları kanaatine ulaştık.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we tried to examine the problem of equality between men and women and the reflection of this on the idea of jurisprudence. We started this study by examining the physiological and biological differences of male and female brain and their effects on this problem. The first part examines the situation of women in the early ages in eastern and southeastern Asia, Tibetan society in China, ancient Turks, Mesopotamia, Sumer, Babylon, Assyria, Anatolia, the Hittites, Hurrians, Egypt, Syria, and Palestine, Iran. We looked at the socio-cultural structure of women in medieval Turkish states before Islam in Rome. Then, while examining women in the Middle Ages, we examined the position of women in Judaism, the position of women in Christianity and the position of women in the transition from jahiliyya period to Islam and the position of women in Islam. In the second part, we tried to reveal the reflection of the problem of equality between women and men in Islamic thought. In this context, we tried to address the views of the authors of the classical period and the new approaches put forward by contemporary writers. Neither the feminist claims nor the anti-women rhetoric can give happiness to both sexes; we can easily say that the idea of coexistence dominated only by mutual understanding will bring happiness to the parties and communities. As a result of our study, we have reached the conclusion that men and women have different physiological, biological and psychological characteristics and accordingly, women and men are not equal but they are equivalent with different qualities.