Din ve değerler eğitimi açısından İran sineması: Mejid Mejidi'nin filmleri örneği
In terms of religion and values education of İran cinema: Mejid Mejidi's films example
  1. Tez No: 607926
  2. Yazar: İSMAİL ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ALİ ÇANAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Değerler, İran Sineması, Mejid Mejidi, Religion, Values, Education, Iranian Cinema, Mejid Mejidi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
21.yüzyılda teknolojinin hızlı yayılması, kitle iletişim araçlarının nitelikve nicelik anlamında artış göstermesi, özellikle insanlık tarihinden bu yana din ve eğitim serüveninin artık teknolojiyle birlikte dini konuların ve değerlerin sunulduğu, izletildiği, dinletildiği kitle iletişim araçlarının kullanımında sinemanın değerleri nasıl aktardığı araştırmamızın merkezini oluşturmuştur. Son yıllarda din ve değerlerin sunulduğu kitle iletişim araçlarının içerisinden özellikle sinema alanını, algıyı yönetme veya yönlendirme aracı olarak kullanılması, kitlelere ulaşma adına büyük etki oluşturması açısından tüm ideolojik düşünce ve akımların ilgisini fazlasıyla çekmiştir. Bu çalışma, yakın zamanda çekilen özellikle mezhepsel süreç açısından ehli sünnet başta olmak üzere tüm Müslümanların dikkatini çektiği İran yapımı“Hz. Muhammed: Allah'ın Elçisi”filminin İslam dünyasındaki etkisi ve filmi çeken yönetmen Mejid Mejid'nin filmleri ele alınmıştır. Mejid Mejidi'nin özellikle filmlerinde kullandığı din ve değerler ifadelerinden vermek istediği mesaj, hayata örnek olabilecek anlatımlar ortaya konulacaktır. Çalışmamızın birinci bölümünde, kavramsal çerçeve din, değerler, eğitim, değerler eğitimi, din eğitimi ve sinema başlıklarına değinilmektedir. Sinema, din ve değer ilişkisi ele alınarak, filmler üzerinden belirlenen değerler hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, İran sinemasının tarihi sürecine değinilerek sinemanın İran da geçirmiş olduğu evreleri göstermeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, genel anlamda Mejid Mejid'in filmlerine değinilmesi ve tüm filmlerindeki din ve değerler açısından vurguladığı ögeleri ortaya koymak adına beş film seçilmiştir. Seçilen filmler üzerinden verilmek istenen değerler tablolar halinde gösterilerek, içerdiği değerler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid dissemination of technology in the 21st century and the increase in quality and quantity of mass media, besides the advent of religion and education, together with technology, has been the center of our research on the use of mass media where religious issues and values are presented, monitored and listened especially since the history of mankind. The use of religion and values as a means of directing the perception of the cinema field among the mass media has attracted the attention of all ideological thought and movements in terms of creating a great effect on reaching big masses in recent years. This study has been put forward in order to examine the effect of the film named“Hz. Muhammad Allah's Messengers”which is the recent Iranian production attracts the attention of all Muslims, in terms of sectarian process especially in the circumcision on the Islamic world and the message that the director Mejid Mejid wanted to give from the elements expressing the religions and values he used in his films. In the first part of our study, the conceptual framework religion, values, education, values education, religious education and titles of the cinemas are mentioned. The relationship between cinema, religion and value is discussed and the information is given about the values determined on the films. In the second part, the historical process of Iranian cinema is mentioned and it is tried to show the stages of cinema in Iran. In the third part, the study has been made on five films in order to address the films of Mejid Mejid in general and to reveal the elements he mentioned in terms of religion and values in all his films.