XIX. yüzyılda Konya Mevlana Caddesi'nin fiziksel yapısı ve kullanımı
Structure and usage of Konya Mevlana street in the XIXth century
  1. Tez No: 608112
  2. Yazar: BİRGÜL DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRİYE PINAR ÖZYALVAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Konya, Cadde, Cami, Medrese, Kütüphane, XIX. Yüzyıl, Konya, Street, Mosque, Medrese, Library, XIXth. Century
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Konya, Anadolu'nun tarihi sürekliliğe sahip en eski yerleşim birimlerinden bir tanesidir. Şehrin merkezi Alâeddin Tepesi olup zaman içinde genişlemiştir. Çalışmamızın ana ekseni, Alâeddin Tepesi'nden Aksaray Kapısı'na uzanan hattın bulunduğu yerdir. Günümüzde Mevlâna Caddesi adı ile tanımlanan bölgedeki önemli kültürel birikimler ve tarihi doku, yapılar üzerinden tanımlanmaya çalışılmıştır. XIX. yüzyıla gelebilen dini, sivil ve eğitim yapıları yalnız fiziksel özellikleri ile değil, çevresini etkiledikleri ve etkilendikleri ölçüde yaşamın merkezinde, ona kattıkları değer bağlamında ele alınmak istenmiştir. Bu amaçla tezimizde ilk olarak şehir kavramı üzerinde durulmuştur. Ardından Anadolu Selçukluları döneminden itibaren şehre Müslüman kimliğini veren kültürel ve sosyal yapıların nasıl konumlandırıldığını anlamak üzere, bugün çoğunun adı unutulmuş ancak XIX. yüzyılda varolan 9 mahallenin sınırları anlatılmaya çalışılmıştır. Caddenin idari ve dini yapılar, medrese ve kütüphane gibi eğitim yapıları, hanlar, çeşmeler ana başlıkları altında kimler tarafından nasıl kullanıldığı, kimi XIII. yüzyıla tarihlenen yapılar arasında nasıl yaşadığı tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Konya, is one of the oldest settlement units of Anatolia with its historical continuity. Alaeddin Hill, the center of the city, has expanded over time. The main axis of our study is where the line extending from Alâeddin Hill to Aksaray Gate is located. Today, Mevlana Street is defined by the name of significant cultural accumulation in the region and historical texture, structures have been tried to be defined. XIX. the religious, civil and educational structures that may come to the century were not only intended to be addressed in the context of their physical characteristics, but also in the context of the value they add to it at the center of life to the extent that they affect and affect their environment. Fort this purpose, in our thesis, the concept of city is first emphasized. Then, in order to understand how the culturel and social structures that give the city a Muslim identity since the Anatolian Seljuks period, most of the names have been forgotten today but the borders of the 9 neighborhoods that existed in the XIXth century were tried to be explained. It was tried to determine how the Street was used by administrative and religios structures, educational buildings such as madrasah and library, inns, fountains and how they lived among some of the buildings dated to the XIIIth. century.