Düşünce yapısının değişiminde tedebbür ayetlerinin kronolojik olarak incelenmesi
The chronologıcal analysis of tadabbur verses in change of people's mind
- Tez No: 608113
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tedebbür, cahili zihin, nüzul sırası, düşünmek, Kur'an-ı Kerim, Tadabbur, Ignorance Tought, Chronologically, to think, Qur'an
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı Kur'an-ı Kerim'deki tedebbür ayetlerini nüzul sırasına göre inceleyerek cahiliyye düşünce yapısının değişiminde tedebbür ayetlerinin nasıl bir role sahip olduğunu tespit etmektir. Kur'an-ı Kerim'in indiği cahiliyye toplumu 23 yıllık bir eğitim sürecinden geçmiştir. Bunun sonucunda toplum imani, ahlaki, sosyal, siyasal ve daha birçok anlamda değişikliğe uğramıştır. Bu değişiklik en başta zihinlerde gerçekleşmiştir. Bu zihni değişikliği gerçekleştiren en önemli unsurlardan birinin tedebbür ayetleri olduğu görülmüştür. Yüce Allah tutarsızlıklarla dolu olan cahili zihniyetini tarihi arka planı da göz önünde bulundurarak adım adım iyileştirmiştir. Kur'an-ı Kerim'in ilk önce Kur'an'ın bizzat kendisi, Allah'a iman, kevni ayetler, geçmiş kavimlerin helakı, ahirete iman, peygamberlik tasavvurları gibi imanı konularda düşünmeye davet ederken, sonra helaller, haramlar, oruç, hac gibi ibadet konularında, daha sonra evlilik, boşanma gibi hukuk kuralları, son olarak da İsrailoğulları, savaş psikolojisi, adaletle hükmetmek gibi sosyal konularda düşünmeye davet ettiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine how tadabbur verses of Qur'an played a role to change the people mentality during the jahiliyyah by examining these verses according to the order of nuzül. Qur'an was sent to this people to educate them for 23 years. As a result the society was changed religiously, ethical, socially, political and so on. This change firstly occured in people's mind. One of the most important factors that made this change of mind was the tadabbur verses. Allah improved jahilliyyah mentality, which is full of inconsistencies, gradually, taking into account the historical background.. It is understood that Qur'an encourages people to think first about subjects related to faith such as Qur'an itself , the faith of Allah, cosmological verses, the perish of old people, the belief of afterlife, thought about prophecy. Then the Quran made people think about ibadat matters like halal, haram, fasting, Hajj. After that the legal rules such as marriage and divorce, and finally the social issues as Israel, war psychology and rule with justice came up.