20. yüzyıl tefsirlerinde, aile hayatı konusunda yaklaşımlar (Baküvi, Şekevi, Tabatabaii özelinde)
Approaches about family life in 20 th century's tafsirs (Case study of Bakuvi, Shekevi and Tabatabai)
- Tez No: 608213
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BETÜL ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bâküvî, Şekevî, Tabâtabâî, Tefsir, Aile Hayatı, Bakuvi, Shekevi, Tabatabai, Tafsir, Family Life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada insanlık için önem arzeden aile hayatı ve aile kurumu 20. yüzyıl müfessirlerinden Bâküvî, Şekevî ve Tabâtabâî'nin“Keşfü'l-Hakâyık 'an Nüketi'l-Âyâti ve'd-Dekâyık”,“Kitâbü'l-Beyân fî Tefîri'l-Kur'ân”,“el-Mîzân fî Tefsîri'l-Kur'ân”tefsirleri doğrultusunda mukayeseli şekilde değerlendirilmiştir. Konuyla ilgili her üç müfessirin aynı ve farklı görüşleri tespit edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Çalışmanın en önemli amaçlarından biri İslam'ın gelişen dünyanın olumsuz etkilerine maruz kalan aile kurumuna verdiği değeri tanıtmaktır. Giriş ve iki bölümden oluşan çalışmamızın giriş kısmında İslam öncesi farklı din ve toplumların aile kurumu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Bâküvî, Şekevî ve Tabâtabâî'nin hayatları, ilmi şahsiyetleri ve eserleri araştırılmış, teze konu olan tefsirlerin özellikleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde aile hayatı klasik ve modern tefsir kaynakları kullanılarak açıklanmış, bu konuda Bâküvî, Şekevî ve Tabâtabâî'nin farklı görüşleri bir araya getirilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the family life and family institution which are important for humanity, have been studied by“Keshfu'l-Haqayiq an Nuketi'l-Ayati ve'd-Dayaiq”,“ Kitabu'l-Beyan fi Tafsiri'l-Qur'an”and“al-Mizan fi Tafsiri'l-Qur'an”by Bakuvi, Shakavi and Tabatabai. It has been evaluated in a comparative manner in the direction of commentaries. The same and different views of all three investigators on the subject were determined and compared. One of the most important objectives of the study is to introduce the value that Islam attaches to the family institution exposed to the negative effects of the developing world. In the introduction part of our study, which consists of an introduction and two parts, information is given about the family institution of different religions and societies before Islam. In the first chapter, the lives, scientific figures and works of Bakuvi, Shakavi and Tabatabai are investigated and the features of the exegesis which are the introduced subjects of this thesis. As for the second part, family life is explained by using classical and modern tafsir sources and different opinions of Bakuvi, Shekevi and Tabatabai are evaluated in this regard.