Uzun tedarik süresi altında envanter modellerinin değerlendirilmesi için bir endüstriyel uygulama: Konveyör imalatı örneği
An industrial application for evaluation of inventory models under long term lead time: Sample study of conveyor production
  1. Tez No: 608270
  2. Yazar: HANDE KIRIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ERKAYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter, Envanter Yönetimi, Tedarik Zinciri, Envanter Maliyetleri, Inventory, Inventory Management, Supply Chain, Inventory Costs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Envanter yönetimi stok maliyetlerini arttırmadan en uygun üretim planını hazırlayarak talebin zamanında karşılanmasını sağlayan bir süreçtir. Tedarik zinciri hammaddelerin mamullere dönüştürülerek son kullanıcıya ulaştırıldığı karmaşık sistemlerdir. Tedarik zinciri yönetimi bilgilerin veya malzemelerin müşteriler ve tedarikçileri arasında karşılıklı etkileşimidir. İyi yönetilen bir tedarik zincirinde maliyetleri düşürmek ve talepte olan belirsizlikleri ortadan kaldırmak mümkündür. Bu çalışmada envanter kontrol modelleri kullanılarak optimal stok ve sipariş miktarının belirlenmesi amaçlanmıştır. İşletme işleyişinde herhangi bir envanter politikası uygulanmamaktadır. Stok maliyetlerini azaltmak için uygun envanter politikası belirlenmiştir. Bu amaçla dört yıllık talep değerlerinin dağılımları ARENA paket programındaki Input Analyzer komutu kullanılarak bulunmaya çalışılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygun olduğu görülmüştür. Envanter kontrol yöntemlerinden ABC Analizi kullanılarak verilerin gruplandırılması yapılmış ve A grubu stok kalemleri için çalışmaya devam edilmiştir. Daha sonra envanter modelleri oluşturulmuştur. Bu sayede ekonomik sipariş miktarları ve emniyet stokları verilerine ulaşılmıştır. Kullanılan stokastik envanter kontrol modeliyle gerçek zamanlı sonuçlar elde edilmiştir ve işletmeye gelecekte sağlayacağı katkılar çalışmada tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Inventory management is a process that ensures that the demand is met on time by preparing the most appropriate production plan without increasing inventory costs. Supply chain is a complex system in which raw materials are converted to products and services then delivered to end users. Supply chain management is interaction of information or materials between customers and suppliers. In a well-managed supply chain, it is possible to reduce costs and eliminate uncertainties in demand. In this study, it is aimed to determine optimal inventory and order quantity by using inventory control models. There is no inventory policy applicaple in existing process of the enterprise. Appropriate inventory policy has been determined in order to reduce inventory costs. For this purpose, the distributions of the four-year demand values were tried to be determined by using the Input Analyzer command in the ARENA package program. İt was observed that the data conform to normal distribution. Datas were grouped by using ABC Analysis, is one of the inventory control methods and study was continued for group A inventory. Then, inventory models were created. Thus, economic order quantities and safety stocks data were obtained. Real time results were obtained with the stochastic inventory control model used and the future contributions to he enterprise were discussed in the study.