Batı Trakya İskeçe Müftülüğü'nün din ve eğitim alanındaki faaliyetleri
Religious and educational activities of Western Thrace Xanthi Muftiate
  1. Tez No: 608351
  2. Yazar: MOUZEGIEN OMPASI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ZİŞAN FURAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Batı Trakya, İskeçe Müftülüğü, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı, Xanthi Muftiate, Religion and Eucation, Muslim Turkish Minority, Agreement Western Thrace
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tez çalışmasında, Batı Trakya İskeçe Müftülüğünün din ve eğitim alanındaki faaliyetler incelenecektir. Uluslararası hukuk tarafından azınlık statüsü verilerek din ve eğitim işlerinde özerklik tanınan Batı Trakya'da hükümet ve bölge Müslümanları arasındaki sorunlar ne yazık ki günümüze değin çözüme ulaştırılabilmiş değildir. Akademik açıdan araştırmacılara din, devlet ve eğitim arasındaki ilişkileri tanımlayabilmek açısından önemli ipuçları sağlayan bölgeye dair monografik çalışmaların eksikliği konunun tam anlamıyla anlaşılabilmesi yönündeki en önemli engeli oluşturmaktadır. Bu noktadan hareketle konuyu iki boyutlu bir şekilde ele alacak çalışma, bölge halkı tarafından seçilmiş ile Yunan Hükümeti tarafından atanmış müftülüğün alanda yürüttüğü faaliyetlerin karşılaştırılmasına imkân tanıması açısından önem arz etmektedir. Dört bölümden oluşan çalışmanın, birinci bölümünde Batı Trakya coğrafi konumu ve tarihi açıdan ele alınacaktır. İkinci ve üçüncü bölümde İskeçe'de Türk azınlığı tarafından seçilmiş müftülük ile Yunan Hükümeti tarafından atanan müftülüğün tarihçesi ele alınacak; bu kapsamda müftülük kurumu ile müftülerin faaliyetleri detaylı bir şekilde incelenecektir. Ardından İskeçe Müftülüğü din ve eğitim alanıyla ilişkili faaliyetlerin üzerinde durulacaktır. Tezin dördüncü bölümünde halen devam eden müftülük sorununun sebep ve sonuçları ele alınmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim and scope of the proposed thesis topic. In the thesis study, the activities of the Western Thrace Mufti of Xanthi in the field of religion and education will be examined. In Western Thrace, where minority status was granted by international law and autonomy was granted in religious and educational affairs, there is still an open question about the problems between the government and the Muslims in the region. From academic aspect, researchers have been provided with important clues to define the relationship between religion, state and education but the lack of monographic studies of the region constitutes the most important obstacle to the full understanding of the subject. Thus, the study which will deal with it in two dimensions is important in terms of enabling the comparison of the activities carried out in the field by the Mufti which was selected by the people of the region and was stationed by the Greek Government. This study consists of four parts. In the first part of the study, Western Thrace will be discussed in terms of geographical location and history.In the second and third part, the history of the Mufti which was selected by the Turkish minority of Xanthi and was stationed by the Greek Government will be discussed. In this scope, Mufti institution and Mufti's activities will be examined in detail. After, Mufti of Xanthi will focus on activities related to religion and education. In the fourth part of the thesis, the causes and consequences of ongoing problems of mufti will be discussed.