Kur'ân-ı Kerîm'de hak-bâtıl ve yöneticilere yönelik kavramların değerlendirilmesi
Rulers in the context of hak and batil in the Qur'an al karim
- Tez No: 608350
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KASAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hak, Batıl, Kur'an, Yöneticiler, Karşılaştırma, Hak, Batil, Qur' an, Rulers, Comparison
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada hak ve bâtıl kavramları bağlamında yöneticilik müessesi ele alınmıştır. Bu araştırma; bir giriş, iki ana bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Hak ve bâtıl kavramları, Kur'ân-ı Kerîm'in pek çok âyette ele aldığı ve doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü, adalet ile zulmü vb. zıtlıkları birbirinden ayırt ettiği olgulardır. Bu çalışmada hak, bâtıl, yöneticilik, yöneticiliği ifade eden kavramlar, hak-bâtıl ilişkisi, hakka nispet edilen ve bâtıla nispet edilen yöneticilerin özellikleri ele alınmıştır.“Kur'ân-ı Kerîm'de Hak ve Bâtıl Kavramları”diye isimlendirdiğimiz birinci bölümde, hak ve bâtıl kavramlarının sözlük, terim ve yakın anlamları incelenmiştir. Ayrıca Kur'ân'da hak ile bâtıl kavramlarının tanımlanması ve bu iki kavram arasındaki ilişki analiz edilmiştir. İkinci bölüm ise“Hak ve Bâtıl Bağlamında Yöneticiler”olarak isimlendirilmiş, hakka nispet edilen yöneticilerin özellikleri ile bâtıla nispet edilen yöneticilerin özellikleri açıklanmıştır. Sonuç bölümünde hak ve bâtıl kavramları üzerinde yapılan kavramsal araştırmalar ve bu kavramlar ile yöneticilerin özellikleri arasındaki ilişki değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study consists of an introduction, two main parts and a conclusion.“Hak and Batil”are phenomena that are referred to in quite a lot of verses of the Qur'an and that distinguish between right and wrong, good and bad, justice and oppression, etc. This study deals with Hak, Batil, rulership, the terms expressing rulership, the relation of Hak and Batil, characteristics of rulers associated with Hak and characteristics of rulers associated with Batil. After the introduction in the first chapter named“The term of Hak and Batil in the Qur'an Al Karim”the dictionary, term and close meanings of the terms Hak and Batil are examined. Also, the definition of the terms Hak and Batil in the Qur'an, as well as the relation between these two terms are analyzed. In the second chapter named“Rulers in the context of Hak and Batil”however, the characteristics of rulers associated with Hak and the characteristics of rulers associated with Batil are clarified. Finally, in the concluding chapter it is attempted to evaluate the relation between conceptual research about the terms Hak and Batil and the characteristics of rulers.