Şeker pancarı küspesinin toprakların bazı biyolojik özellikleri üzerine etkisi
Effect of sugar beet pulp on some soil biological properties
- Tez No: 608378
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı küspesi, toprak azot içeriği, elverişli P2O5 içeriği, toprak solunumu, bakteri popülasyonu, mantar popülasyonu, Sugar beet meal, soil nitrogen content, available P2O5 content, basal respiration, bacterial population, fungal population
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bitki Besleme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞEKER PANCARI KÜSPESİNİ TOPRAKLARIN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Mehtap YAPICI KILIÇ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı Bitki Besleme Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Serdar BİLEN Bu çalışmada şeker pancarı küspesinin toprakların biyolojik özellikleri üzerine etkileri karşılaştırmalı olarak belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma laboratuar koşularında, içerisinde 1 kg toprak bulunan saksılarda yürütülmüştür. Deneme saksılarına 0, 0.25, 0.5, 1.0, 2.0, 4.0 ve 6.0 ton da-1 (0, 1, 2, 4, 8, 16 ve 24 g saksı-1) olacak şekilde artan dozlarda şeker pancarı küspesi topraklara karıştırılmıştır. Toprakların nemi tarla kapasitesi nem düzeyinde sabit tutulmuş, 30 ve 60 günlük inkübasyondan sonra saksılardan toprak örneği alınarak şeker pancarı küspesinin farklı dozlarının toprakların toplam azot, elverişli P, bakteri ve mantar sayımı ve toprak CO2 içeriği üzerine etkileri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; farklı dozlarda uygulanan şeker pancarı küspesinin toprakların toplam N, elverişli P2O5, bakteri, mantar popülasyonu ve toprak solunumu (CO2 salınımı) üzerine etkileri önemli bulunmuştur. Gübre dozlarının artışına bağlı olarak toplam N, elverişli P2O5, bakteri, mantar popülasyonu ve toprak solunum miktarları 4 ton da-1 küspe uygulamasına kadar artış göstermiş, 6 ton da-1 uygulamasında azalan oranlarda artış göstermiştir. Çiftlik bölgesi ve Daphan Ovası topraklarında en yüksek toplam N, elverişli P2O5, bakteri ve mantar sayısı ve toprak solunumu şeker pancarı küspe uygulamasının 4 ton da-1 dozunda elde edilmiştir. Şeker pancarı küspesi uygulaması hafif bünyeli Çiftlik Bölgesi topraklarında toplam N, elverişli P2O5, bakteri ve mantar sayısı ve toprak solunumu değerleri, ağır bünyeli Daphan ovası topraklarına göre daha yüksek değerler göstermiştir. Kaba bünyeli (Çiftlik Bölgesi) toprakta şeker pancarı küspe uygulaması toprak örneklerinin toplam N, elverişli P2O5, bakteri ve mantar sayısı ile toprak solunumu değerleri orta bünyeli (Daphan Ovası) topraklarına göre daha yüksek belirlenmiştir. 2019, 27 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF SUGAR BEET PULP ON SOME SOIL BIOLOGICAL PROPERTIES Mehtap YAPICI KILIÇ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science and Plant Nutrition Department of Plant Nutrition Supervisor: Prof. Dr. Serdar BİLEN In this study, the effects of sugar beet pulp on the biological properties of soils have been tried to be determined comparatively. In this research, according to the calculate 1 kg of soil in the pots of 0, 0.25, 0.5, 1.0, 2.0, 4.0 and 6.0 tons of da-1 increasing doses of sugar beet pulps were added into the soils in the order of 0, 1, 2, 4, 8, 16 and 24 g potted-1 respectively in laboratory condition. The soil moisture of the soils was kept constant at the humidity level and analyzes were carried out to determine the effects of different doses of sugar beet pulp at the end of the 30 and 60 days on soil total nitrogen, suitable P, bacterial and fungal count and basal respiration (soil CO2 release) contents of the soil. According to the research results; the effects of different doses of sugar beet pulp application on the average total N, favorable P2O5, bacterial and fungal population and basal respiration (CO2 release) of the soils were found to be significant, depending on the increase in doses. Soil total N, available P2O5, bacterial and fungal population and basal respiration values were of increased until 4 tons da-1 and decreased in 6 ton da-1 sugar beet pulps application. The highest total N, favorable P2O5, bacteria and fungus number and basal respiration in the Farm and Daphan region soils were obtained from 4 ton da-1 dose of sugar beet pulp application. It was observed that sugar beet pulp application in light texture soils in the farm area soils, total N, favorable P2O5, bacteria and fungus number and basal respiration showed higher values than the heavily texture constructed Daphan region soils. 2019, 27 pages