Gebeliğin üçüncü Trimester'ında normal fetuslarda Kavum Septum Pellisidum Et Vergae
In the normal fetus in the third trimester of pregnancy Cavum Septum Pellicidum Et Vergae
- Tez No: 608391
- Danışmanlar: UZMAN ALİ İPEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kavum vergae, Üçüncü trimester gebe, Ultrasonografi, Cavum vergae, third trimester gestation, Ultrasonography
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş ve Amaç: Beynin ön kısmında orta hatta, posteriorda yerleşim gösteren kavum vergae'nın gestasyonun altıncı ayından itibaren kapanmaya başladığı bilinmektedir. Bu çalışmada transabdominal ultrason görüntüleme ile 25-41. gestasyonel yaş arasındaki fetuslarda kavum vergae kalınlığı ve hacmini ölçmeyi; kavum vergae'nın kalınlığının ve hacminin gestasyonel yaş ve BPD ile olan ilişkisini, ayrıca gebelik haftalarına göre kavum vergae kapalılık oranının hesaplanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 1 Şubat-31 Temmuz 2010 süresince AEAH Radyoloji Kliniğine başvuran 17-41 yaş arasındaki üçüncü trimester gebeliği olan 336 olgu 3.5 MHz konveks prob kullanılarak transabdominal yaklaşımla değerlendirilmiştir.Bu olgularda fetal kavum vergae tanımlanmış ve ölçülmüştür. KV aksiyal ve koronal planda tanımlanmış ve aksiyal planda en geniş iç yüzeyi içten içe işaretlenerek ölçülmüştür. İlişkili herhangi bir anomali açısından fetüsün ayrıntılı incelemesi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 336 olgunun 14'ü (%4,2) konjenital anomali ve gestasyonel yaşın menstrüel hikaye ile konfirme edilememesi sonucu çalışma dışı tutulmuştur. Çalışmaya katılan 322 olgudan 55'inde (%17) KV kapalı olduğu için KV hacmi ve kalınlığı hesaplanamamıştır. Geri kalan olgularda KV hacmi, kalınlığı ve BPD ölçülmüştür. Gebelik haftası arttıkça kavum vergae kalınlığı ve hacmi arasındaki korelasyonun derecesi artmakta iken 37-41. gebelik haftasında kavum vergae kalınlığı ve hacmi arasında korelasyon görülmemektedir. Ayrıca gebelik haftası arttıkça BPD ile kalınlık ve hacim arasında anlamlı bşr korelasyon saptanamamıştır. Sonuçlar: Gebelik haftası ilerledikçe çalışmadaki olguların kavum vergae kalınlığında ve hacminde istatiksel olarak anlamlı bir değişiklik olmamıştır. Ayrıca gebelik haftası arttıkça KV kapalılık oranı istatiksel olarak anlamlı düzeyde artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and the Objective: It is known that cavum vergae placed in the front midline part of the barain, poeterior, begin to close from the sixth month of gestation. In this study, it was aimed to measure the thickness and volume of cavum vergae in the fetuses between gestational ages 25-41 through the transabdominal ultrasound monitoring; to identify the relationship of the thickness and volume of cavum vergae with the gestational age and BPD; and to calculate the closure rate af cavum vergae per gestataional weeks. Instrument and Method: 336 cases aged 17-41 and having third trimester gestations, which applied to AEAH Radiology Clinic during February 1-July 31 2010, were evaluated through transabdominal approach by using 3.5 MHz convex prob. In these cases, fetal cavum vergae was defined and measured. KV was defined on the axial and coronal plan ant the largest internal surface on the axial plan was measured by marking inwardly. Detailed analyses of fetuses were done interms of sny relsted anomaly. Findings: 14 out of 336 cases (4.2%) included in the study were excluded from the study because of the fact that congenital anomaly and gestational age could not be confirmed with the menstrual story. Also, in 55 out of 322 cases (17%) KV volume and thickness could not be calculated because the KV was closed. In the remaining cases, KV volume thickness and BPD were measured. While the degree of correlation between cavum vergae thickness and volume increased with the incresing gestational week, there is no correlation seen between cavum vergae thickness and the volume on the gestational weeks 37-41. Besides, no meaningful correlation between BPD and thickness and volume was identified while the gestational week increased. Conclusions: There was no statistically meaningful change in the cavum vergae thickness and volume of the cases within the study, as the gestational week proceeded. Also, KV closure rate increases on a statistically meaningful level as the gastational week increases.