Tüketicilerin sosyal medya reklam algılarının satın alma niyetleri üzerine etkisi: Ankara ilinde bir uygulama
Effect of social media advertising perceptions on purchase intentions: An application in Ankara
- Tez No: 608392
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA GÖDEKMERDAN ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, sosyal medya reklamları, tüketici davranışları, Social media, social media advertisements, consumer behavior
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, tüketicilerin sosyal medya reklam algılarının, satın alma niyetleri üzerinde etkili olup olmadığını araştırmaktır. Bu kapsamda çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, sosyal medya kavramı, tarihsel gelişimi, sosyal medya pazarlaması ve sosyal medya reklamları konuları ele alınmıştır. İkinci bölümde, tüketici davranışı, tüketici davranışını etkileyen faktörler ve tüketici satın alma karar süreci konuları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise sosyal medya reklam algılarının, tüketicilerin satın alma niyetlerine etkisini ölçmek amacıyla Ankara ilinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmış olup, anket sorularını 425 kişi cevaplamıştır. Hatalı ve eksik doldurulan anketler elenmiş, kalan 400 anket ile analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırmamızda, tüketicilerin sosyal medya reklamlarına karşı sahip olduğu algıları ölçmek için, sosyal medya reklamlarında tüketici algıları ölçeği ve tüketicilerin satın alma konusundaki düşüncelerini ölçmek için, satın alma niyeti ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçları neticesinde, sosyal medya reklamlarında tüketici algıları ölçeği alt ölçeklerinden oluşan modelin, satın alma niyetine anlamlı katkılarının bulunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate whether consumers' perceptions of social media advertising have an impact on purchasing intentions. In this context, the study consists of three chapters. In the first chapter, the concept of social media, its historical development, social media marketing and social media advertisements subjects are discussed. In the second chapter, consumer behavior, factors affecting consumer behavior and consumer purchasing decision process subjects were examined. In the third part, a research was conducted in Ankara to measure the effects of perceptions of social media advertising on consumers' purchasing intentions. Questionnaire method was used in the study, 425 people have filled in questionnaires. Incorrect and incomplete questionnaires were screened and 400 remaining questionnaires were analyzed. Social media advertising consumer perceptions scale was used for measuring the consumers' perception of social media advertising and purchase intention scale was used for measuring consumers' opinion about the purchase in our research. As the result of the research, it was found that the model which consists of the subscales of the consumer perceptions scale in social media advertisements makes significant contributions to purchase intention.