Menopozal yakınmalar ve kişilik özellikleri arasındaki ilişki
Correlation between menopausal complaints and personality characteristics
  1. Tez No: 608585
  2. Yazar: YAĞMUR DÜNDAR NACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK MERGEN, DOÇ. DR. DENİZ ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cervantes Kişilik Ölçeği, kişilik özellikleri, menopoz, Menopozal Semptomları Değerlendirme ölçeği, menopozal yakınma, Cervantes Personality Scale, menopause, menopausal complaints, Menopausal Rating Scale, personality traits
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Beklenen yaşam süresinin arttığı ve kadınların yaşamının üçte birini menopozda geçirdiği düşünülürse bu dönemde kadınları ve kişilik özelliklerini anlamak çok önemlidir. Kadınların menopozal dönem algıları ve kişilik özellikleri menopozal yakınmaları arttırabilmektedir. Çalışmanın temel amacı menopozal dönemdeki kadınların kişilik özellikleri ile menopozal yakınmalar arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı nitelikteki araştırma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Polikliniğine ve Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran menopozal dönemdeki kadınlarla yürütüldü. Araştırmanın evreni, 2019 yılı Nisan-Mayıs-Haziran aylarında Kadın hastalıkları ve Doğum Polikliniğine ve Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran menopozal dönemdeki kadınlar olarak belirlenmiştir. Yapılacak olan çalışmanın içeriği ve amacı ile ilgili gerekli bilgiler kadınlara kısaca anlatılarak aydınlatılmış onamlarının alınmasından sonra anket formu uygulandı. Anket, araştırmaya katılanların sosyodemografik verilerini değerlendiren sorular ile Cervantes Kişilik Ölçeği ve Menopozal Semptomları Değerlendirme Ölçeği ile ilgili soruları içermekteydi. Araştırma kapsamında 244 katılımcı ile çalışma analiz edildi. İstatistiksel analizde ortalama, standart sapma, ortanca, ölçek puanları ile bağımsız değişkenler arasındaki tek değişkenli analizlerde Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi ve Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık için 0,05'in altındaki p değeri anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 55,90±5,84 yıl ve %88,5'i evlidir. Çalışmada duygusal denge/nörotizm alt boyut puanı evli olan kadınlarda istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Çalışmada yükseköğretim mezunlarının tutarlı/tutarsız olma alt boyut puanı okuryazar olmayanlardan, okuryazar olanlardan ve ilköğretim mezunlarından anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır. Çalışmaya göre eğitim düzeyi ile toplam puan, somatik ve psikolojik alt boyut puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Evli olanların psikolojik şikayetlerinin alt boyut puanları evli olmayanlardan istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. MSDÖ alt boyut puanlarının birbiriyle ilişkisi incelendiğinde, tüm alt boyut puanlarının birbirleriyle istatistiksel anlamlı pozitif korelasyon gösterdiği bulunmuştur. Cervantes Kişilik Ölçeği'nin duygusal denge/nörotizm alt boyut puanı ile Menopoz Semptomları Ölçeği toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı orta düzeyde pozitif korelasyon bulunmaktadır. Sonuç: Kişilik özelliği olarak daha nörotik olan kadınların menopozal yakınmaları daha fazla yaşadığı saptanmıştır. Başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının, kadınların menopozal yakınmalarını değerlendirirken kişilik özelliklerini dikkate almaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is very important to understand women and personality traits in this period, given that the expected life expectancy increases and women spend one third of their lives in menopause. Menopausal perceptions and personality traits of women may increase menopausal complaints. The main purpose of this study was to determine the relationship between menopausal symptoms and personality traits of women in menopausal period. Materials and Methods: The cross-sectional descriptive study was conducted with menopausal women who applied to Obstetrics and Gynecology Clinic and Family Medicine Policlinic of the Health Sciences University Tepecik Education and Research Hospital. The population of the study was determined as menopausal women who applied to the Gynecology and Obstetrics Policlinic and Family Medicine Polyclinic in April-May-June 2019. The necessary information about the content and purpose of the study was explained briefly to the women and a questionnaire was applied after obtaining their informed consent. The questionnaire included questions about sociodemographic data of the survey participants and the Cervantes Personality Scale and Menopause Rating Scale. The study included 244 participants. Mean, standard deviation, median and scale scores were used in statistical analysis. Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis Test and Spearman Correlation Analysis were used for univariate analyzes between independent variables. A p-value of less than 0.05 considered significant. Results: The mean age of the participants was 55,90 ± 5,84 and 88,5% were married. In this study, emotional stability/neuroticism subscale score was found to be higher in married women. In this study, sincerity/insincerity subscale scores of higher education graduates were significantly lower than illiterate, literate and primary education graduates. According to the study, there is a statistically significant relationship between education level and total score, somatic and psychological subscale scores. The subscale scores of the psychological complaints of the married were found to be statistically higher than the unmarried ones When the relationship between the subscale scores of MRS was examined, it was found that all subscale scores showed a statistically significant positive correlation with each other. There was a statistically significant medium level positive correlation between the emotional stability / neuroticism subscale score of the Cervantes Personality Scale and the total score of the Menopause Symptoms Scale. Conclusion: It was found that women who had more neurotic personality characteristics had more menopausal complaints. All health professionals, especially physicians, should take into consideration the personality traits of women when evaluating menopausal complaints.