Semptomatik omuz akut supraspinatus tendinitli hastalarda kortikosteroid ve PRP enjeksiyonu etkinliklerinin klinik ve fonksiyonel sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the corticosteroid and PRP injection effectiveness in the treatment ofacute supraspinatus tendinitis
  1. Tez No: 608623
  2. Yazar: ABİDİN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TUĞRUL EREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut supraspinatus tendiniti, Subakromiyal sıkışma sendromu, kortikosteroid enjeksiyonu, PRP enjeksiyonu, Fizik tedavi ve rehabilitasyon, tendon rejenerasyonu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç:Rotator manşetin 4 komponentinden biri olan olan ve tuberkülüm majusun superior fasetine yapışan ve sıklıkla en sık etkilenen supraspinatus tendonundaki erken dönem inflamasyon akut suprasinatus tendiniti olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmada lokal kortikosteroid, PRP enjeksiyonu tedavilerinin ağrı,omuz klinik ve fonksiyonel skorlamaları üzerine etkinliklerini değerlendirmeyi ve bu iki tedaviyi 0,3 ve 6. aylarda karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, retrospektif, kendi kendine kontrollü ve tedaviye yönelik deneysel çalışma olarak planlandı. Çalışmanıntüm basamakları aynı araştırmacı tarafından gerçekleştirildi ve takipler aynı araştırmacı tarafından yapıldı.Ocak 2018-Haziran 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma merkezine 18-65 yaş aralığındaki en fazla 3 aydır devam eden omuz ağrısı şikayeti ile başvuran, daha önce medikal tedavi uygulanmış Neer ,Hawkins ve Ağrılı ark testi pozitif,Droparm ( düşük kol ) testi negatif bulunan MR görüntülemesi ile supraspinatusta kalınlaşma ve sinyal artışı saptanan tendinit bulgusu olan 84 hastaya akut supraspinatus tendiniti tanısı konuldu. Bu kriterlere uyan tüm hastalar çalışma kapsamında değerlendirildi ve çalışmaya dahil edildi.Dahil edilme ve dışlanma kriterleri esas alındığında geriye kalan 71 hastanın 35'ine (grup1)subakromiyal kortikosteroid enjeksiyonu, 36'sına (grup2) subakromiyal PRP enjeksiyonu uygulandı.İşlem öncesi döneme kıyasla 3. ve 6. ayda IR,DR,Önefleksiyon veabdüksiyon açıları,Oxford omuz skorları,UCLA omuz skoru ,VAS ağrı skorlaması ve Constant omuz skorlamaları karşılaştırıldı .Sıklıkla tanıda kullanılan Neer, Hawkins ,Ağrılı ark testi gibi önemli testlerin tanı koymada olduğu gibi tedaviye yanıtta da uyum farkı olup olmadığı bakıldı . Bulgular:Grupların tedavi öncesi demografik verileri arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu.Tedavi sonrası 3. ve 6. Aylarda VAS skoru,Oxford skoru ,Constant UCLA omuz skorlarında her iki tedavide iyileşme bulunurken aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.Eklem hareket açıklıkları değerlendirildiğinde tedavi sonrası iç rotasyon,abduksiyon,öne fleksiyon açılarında her iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmazken PRP sonrası dış rotasyon açısı 6. Aya doğru istatistiksel olarak anlamlı bulunan bir artış göstermektedir .İç rotasyonda PRP nin pozitif etkisi 6. Ayda da devam etmektedir.Kortikosteroidler ise 3. Aydaki pik etkisini 6. Ayda koruyamamıştır. Tedaviye yanıtı değerlendirmede Neer testinin uyumu her iki grup arasında aynı iken Hawkins testinde ve ağrılı ark testinde ise tedaviye yanıttaki birbirleri arasındaki uyum anlamlı olarak PRP grubu lehinedir. Sonuç:Steroid ve PRP tedavileri her ikisi de omuz skorlamaları ,klinik fonksiyonel değerlendirme ve ağrı skorlamalarında düzelme sağlamaktadır.Eklem hareket açıklıkları değerlendirildiğinde rotasyonel komponentler özellikle dış rotasyon dışındaki öne fleksiyon ve abdüksiyon açılarındaki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.Steroid tedavisi erken zamanda çok iyi yanıt verse de daha geç dönemde PRP tedavisi aradaki farkı kapatmaktadır ve pozitif etkisini sürdürmektedir .Steroid tedavisi erken dönemdeki pozitif etkisini geç dönemde koruyamamıştır.Tedaviye yanıtı değerlendirmede Hawkins ve ağrılı ark testi Neer testine göre daha yüksek uyum göstermektedir .Neer testinin tedaviye yanıttaki uyumu istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır .Patofizyolojideki yeni bulgular ışığında erken dönemde patoloji ilerleyip yırtık ve fibrozis oluşmadan uygulandığında uygulanan PRP tedavisinin erken dönemde tendon iyileşmesi için umut verici bir tedavi olduğu yine bu dönemde uygulandığında kortikosteroidlere üstün olabileceği düşünülmektedir.PRP içindeki büyüme faktörlerinin tendon iyileşme sürecinde aktif rol alan faktörlerle benzerlikler göstermesi de diğer anlamlı bulunan sonuçlardandır.Kortikosterodlerin yan etkisi de düşünüldüğünde PRP tedavisi hem tendon proliferasyonunu uyarabilmesi biyolojik tedavi olması yönünden steroidlere göre ilk tercih olarak kullanılabilir . Steroidlerin erken dönemdeki hızlı pozitif etkisinin geç dönemde sürdürülemediği,PRP tedavisinin ihtiva ettiği büyüme faktörleri sayesinden bu kalıcı etki için bir umut ışığı olabileceği düşünülmektedir.PRP tedavisinin tendon üzerindeki uzun vadeli rejeneratif etkisini değerlendirmek için gelecekte çok daha yüksek sayılı hasta gruplarıyla çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır .
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Early inflammation of the supraspinatus tendon, which is one of the 4 components of the rotator cuffa nd is most frequently affected by adherence to the superio rfacet of the tuberculum majus, is called acute suprasinatus tendinitis. In this study, we aimed to evaluate the efficacy of local corticosteroid, PRP injection treatments on pain, shoulder clinical and functional scoring, and to compare the set two treatments at 0,3 and 6 months. Materials and Methods: Our study was planned as a single-center, retrospective, self-controlled and therapeutic experimental study. All steps of the study were performed by the same researcher and follow-up by the same researcher. Between January 2018 and June 2019, patients applied to the Health Sciences University Sisli Hamidiye Etfal Health Application and Research Center with the complaint of shoulder pain lasting for 3 months between 18-65 years old. Neer, Hawkins and pained arc test positive drop arm test negative 84 patients with signs of tendinitis in the supraspinatus were found to have a signal change MR in the supraspinatus were called acute suprasinatus tendinitis. All patients who met these criteria were evaluated in the study and included in the study. Based on the inclusion and exclusion criteria, subacromial corticosteroid injection was performed in 35 (group 1) and subacromial PRP injection in 36 (group 2) of the remaining 71 patients. IR, DR, Anterior flexion abduction angles,Oxford shoulder scores, UCLA shoulder score, VAS pain score, and Constant shoulder scores were discussed before application 3. and 6.months. The sensitivity of important tests such as Neer, Hawkins, Pained arc test to the treatment was also compared. Signs: There was no statistically significant difference between the pretreatment demographic data of the groups.VAS score,Oxford and Constant UCLA shoulder scores improved in both treatments at 3 and 6 months after treatment, but the difference was not statistically significant. There was no significant difference between the two groups in terms of internal rotation abduction anterior flexion angles after treatment, whereas external rotation angle after PRP increased dramatically to the 6th month. The positive effect of PRP on internal rotation continues in the 6th month.Corticosteroids were not able to maintain peak effect at 3 months until 6.montks. While Neer test sensitivity was the same between the two groups in the evaluation of treatment response, Hawkins test and painful arc test showed a high sensitivity to treatment in the PRP group. Results: Steroid and PRP treatments both improve shoulder scores, clinical functional evaluation, and pain scores. When the joint mobility was evaluated, the change in rotational components, especially the anterior flexion and abduction pain outside the external rotation were not statistically significant. Although steroid therapy responds very well in the early period, PRP treatment closes the gap and maintains its positive effect at a later stage. Hawkins and painfu larc test also have high sensitivity in evaluating treatment response. In the light of new findings in pathophysiology, it is thought that PRP treatment is a promising treatment for tendon healing when the pathology is progressed without tearing and fibrosis in early period and it is thought to be superior to corticosteroids when applied in thisperiod. When the side effects of corticosterods are considered, PRP treatment can be used as the first choice compared to steroids.The rapid positive effect of steroids in the early stage cannot be sustained in the late period and it is thought that PRP treatment may be a hope for this permanent effect. To assess the long-term regenerativ eeffect of PRP treatment on the tendon, further studies with large rnumbers of patients are needed.