Erişkin izole medial malleol kırıklarının cerrahi tedavisinde gergi bandı yöntemi ile tespit ve vida ile tespit yöntemlerinin klinik ve radyolojik sonuçları açısından karşılaştırılması
Comparison of clinical and radiological results of tension banding method and screw fixation methods in the surgical treatment of adult patients with isolated medial malleolar fractures
- Tez No: 608622
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAŞKIN ALTAY, DOÇ. DR. CEMİL KAYALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: izole medial malleol, gergi bandı, vida, isolated medial malleolus, tension band, screw
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada, izole medial malleol kırığı tanılı erişkin hastaların cerrahi tedavisinde uygulanan vida ile tespit ve gergi bandı ile tespit yöntemlerinin klinik ve radyolojik bulgularının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi kliniğinde Şubat 2013 ve Ocak 2019 tarihleri arasında izole medial malleol kırığı tanılı olup gergi bandı ve vida ile tespit edilen 61 hastanın (53 hasta (86,9%) erkek, 8 hasta (13,1%) kadın) klinik ve radyolojik sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza 16-35 yaş arası 33 hasta (%54,1), 36-60 yaş arası 16 hasta (%26,2), 61 yaş ve üzeri 12 hasta (%19,7) dahil edildi. Erkeklerde izole medial malleol kırığının en sık görüldüğü yaş aralığı 16-35 yaş aralığı (%60,4) olup, kadınlarda en sık görülme yaş aralığı 61 yaş ve üstü yaşlardır (%62,5). Basit düşme, erkeklerde (%24,6) ve kadınlarda (%9,8) medial malleol kırıklarına en sık neden olan etyolojik sebep olarak saptanmıştır. 16-35 yaş aralığında olan hastalarda izole medial malleol kırığının en sık sebebi ADTK (%13,1), 36-60 yaş aralığında basit düşme (%13,1), 61 yaş ve üzerinde (%11,5) basit düşme olarak saptanmıştır. Gergi bandı ile tespit edilen toplam 30 hastadan 23 (%37,7) olgunun AOFAS skoru çok iyi, 7 (%11,5) olgunun skoru iyi olarak tespit ettik. Vida ile tespit edilen toplam 30 hastadan 24 (%39,3) olgunun AOFAS Skoru çok iyi, 4 (%6,6) olgunun AOFAS Skoru iyi ve 2 (%3,3) olgunun skoru orta olarak tespit ettik. Opere edilen hastaların operasyon bölgesinin palpasyonla ağrı muayenesi değerlendirildiğinde gergi bandı ile tespit edilen 13 (%21,3) hastada ve vida ile tespit edilen 7 (%11,5) hastada operasyon bölgesinde palpasyonla implant irritasyonuna bağlı hassasiyet tespit edilmiştir. Gergi bandı ile tespit edilen toplam 30 hastadan 3 (%4,9) olguda gecikmiş kaynama tespit edildi. Gergi bandı ile tespit edilen hastalarda kaynamama tespit edilmedi. Vida ile tespit uygulanan 30 hastadan 1 (%1,6) olguda gecikmiş kaynama ve 2 (%3,3) olguda kaynamama tespit edildi. Sonuç: Gergi bandı yöntemi uyguladığımız hastaların operasyon bölgesinde palpasyonla ağrı şikayetinin vida ile tespit edilen hastaların operasyon bölgesinde palpasyonla ağrı şikayetine göre istatiksel olarak anlamlı derecede fazla olduğu saptandı. Gergi bandı ile tespit edilen hastalara materyal irritasyonuna bağlı materyal çıkarılma ameliyatı daha fazla uygulandı. Bunlara rağmen karşılaştırılan iki tespit yönteminin hasta memnuniyetinin temelini oluşturan klinik skorlar ve kaynama süreleri açısından aralarında istatiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to compare the clinical and radiological findings of screw fixation and tension band fixation methods in the surgical treatment of adult patients with isolated medial malleolar fractures. Materials and methods: The clinical and radiological results of 61 patients (53 male, 8 female) diagnosed with isolated medial malleolar fracture between February 2013 and January 2019 in the Orthopedic Clinic of Izmir Bozyaka Training and Research Hospital, Health Sciences University, were evaluated retrospectively. Results: Considering the age distrubition of patients, 33 patients(%54.1) were at the age between 16-35, 16 patients(%26.2) were between 36-60, 12(%19.7) patients were 61 or older. Most frequent age period of isolated medial malleolus fracture is 16-35(%60,4) in men, while 61 or older in women(%62.5). Simple fall is the most common etiology of medial malleolus fractures in both men(%24.6) and women(%9.8). Most frequent etiology of isolated malleolus fracture was non-vehicle accident(%13.1) in the patients between ages 16-35, simple fall(%13.1) between ages 36-60, and again simple fall(%11.5) at the age of 61 or older. Among the 30 patients who were fixed with tension band fixation method AOFAS score was very good for 24(%39,3) patients, good for 4(%6.6) patients, and fair for 2 (%3,3) patients. Evaluating the pain with palpation at operation site of the patients, tenderness due to implant irritation was seen at 13(%21,3) patients who were fixed with tension band fixation, while at 7(%11,5) patients who were fixed screw fixation. Delayed union was identified at 3(%4.9) patients among the total of 30 patients who were fixed with tension band fixation. There was no nonunion among the patients fixed with tension band fixation. Among the 30 patients who were fixed with screw fixation, delayed union was identified in 1 (%1.6) case and nonunion in 2 (%3.3) cases. Conclusion: We realized that tenderness with palpation at the operation site was statistically significantly higher at the patients treated with tension band fixation than the patients treated with screw fixation. Implant removal surgery due to implant irritation was applied more in total at the patients treated with tension band fixation. However, comparing the two fixation methods, there was no statistically significant difference considering clinical scores and healing time; which form the basis of patient satisfaction.