Kolorektal kanserin karaciğer metastazlarında hastalıklı ve hastalıksız sağ kalım analizi ve bunlara etki eden faktörler
Overall and disease free survival analysis on colorectal cancer liver metastasis and the factors affecting them
- Tez No: 608665
- Danışmanlar: UZMAN DR. METİN TİLKİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: kolorektal karaciğer metastazı, radyofrekans ablasyon, senkron kolorektal metastaz, metastazektomi, colorectal liver metastasis, radiofrequency ablation, synchronous colorectal metastasis, metastasectomy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Evreleme açısından da yüksek önemi olan kolorektal kanserin karaciğer metastazlarının cerrahi tedavisi, yapılan çalışmalarda halen güncelliğini korumaktadır. Günümüzde kolorektal kanserin karaciğer metastazlarında cerrahi tedavi, lokal ablatif yöntemler ve anjiografik kemoembolizasyon yöntemlerinin gelişerek yaygın kullanımı ve bununla birlikte tekniklerde ve hasta yönetiminde kazanılan tecrübeyle birlikte hastaların sağ kalımında çok iyi gelişmeler kaydedilmiştir. Karaciğer metastazlı hastaların % 80'i, metastazların anatomik yerleşimi nedeniyle inoperable kabul edilmektedir. Son zamanlarda bu hasta grubunu operable hale getirmek için çeşitli yöntemler üzerinde çalışılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de karaciğer rezeksiyonuna kombine olarak ablasyon eklenmesidir. Güncel bilgilerden yola çıkılarak kolorektal kansere bağlı karaciğer metastazlı hastalarda cerrahi rezeksiyon ve cerrahi rezeksiyonla birlikte kombine ablasyon uygulanmasının genel ve hastalıksız sağ kalımdaki rolü ve bu sağ kalımlara etki eden risk faktörlerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Kolorektal kansere bağlı karaciğer metastazı nedeni ile 2004-2019 yılları arasında SBÜ İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kür amacıyla ameliyat edilen hastaların retrospektif olarak verileri değerlendirildi. Hastaların klinikopatolojik özellikleri, genel ve hastalıksız sağ kalım oranları ile bunlara etki eden risk faktörleri analiz edildi. İstatistiksel analizlerde IBM SPSS statistics (Version 23) programı kullanıldı. Bulgular: Toplam 157 hastaya kolorektal kanser karaciğer metastazı nedeniyle ameliyat yapıldı. Perioperatif mortalite 1,9% (3 hasta), majör morbidite 26% olarak bulundu. Hastaların ortalama takip süresi 48,1 aydır. Ortalama sağ kalım süresi 68,6 ay, medyan sağ kalım süresi 49 aydır. 5 yıllık genel sağ kalım % 43,4, 10 yıllık sağ kalım oranı ise %22.7, beş yıllık hastalıksız sağ kalım oranı %31.9, 10 yıllık hastalıksız sağ kalım oranı ise %21.0 olarak hesaplandı. Sonuç: Kolorektal kanserin karaciğer metastazı nedeni ile cerrahi rezeksiyon yapılan hastalardaki 5 yıllık sağ kalım oranları literatür ile uyumlu bulunmuştur. Kombine ablasyon, rezeksiyon için uygun olmayan seçilmiş olguları operable hale getirebilir ve tek evreli ameliyat ile kabul edilebilir sağ kalım avantajı sağlar. Remetastazektominin sağ kalım avantajı ile birlikte kür potansiyeli vardır. Sağ kalıma etki eden bağımsız risk faktörleri; multimetastatik hastalık, kolorektal primer tümörün lenf nodu pozitifliği, diferansiyasyon, CA 19-9 yüksekliğidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The treatment of liver metastases, which are of high importance in terms of staging, is still up to date. Nowadays, surgical treatment of liver metastases of colorectal cancer, local ablation methods and angiographic chemoembolization methods have been developed and used widely and with the experience gained in techniques and patient management, very good improvements have been made in the survival of patients. 80% of patients with liver metastasis are considered inoperable due to anatomical location of metastases. Recently, various methods have been studied to make the group of patients operable. One of these is combined ablation in liver resection. Based on current information, we aimed to investigate the role of surgical resection and combined ablation in combination with surgical resection in patients with liver metastases due to colorectal cancer in general and disease-free survival and the risk factors affecting these survival. Materials(Patients) and Methods: We retrospectively evaluated the data of patients who underwent cure surgery at SBU Istanbul Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital for colorectal cancer due to liver metastasis between 2004- 2019. Clinicopathological characteristics, overall and disease-free survival rates and the risk factors affecting them were analyzed. IBM SPSS statistics (Version 23) was used for statistical analysis. Results: A total of 157 patients underwent surgery for colorectal cancer liver metastasis. Perioperative mortality was 1.9% (3 patients) and major morbidity was 26%. The mean follow-up period was 48.1 months. The mean survival time was 68.6 months. The 5-year overall survival rate was 43.4%, the 10-year survival rate was 22.7%, the five-year disease-free survival rate was 31.9%, and the 10-year disease- free survival rate was 21.0%. Conclusion: The 5-year survival rates in patients who underwent surgical resection for liver metastasis of colorectal cancer were consistent with the literature. Combined ablation can render selected cases unsuitable for resection and provide an acceptable survival advantage with single-stage surgery. Remetastazectomy has the advantage of survival and cure potential. Independent risk factors affecting survival; multimetastatic disease, colorectal primary tumor lymph node positivity, differentiation, CA 19-9 height.