Non-kolorektal tümörlerin karaciğer metastazlarında radyofrekans ablasyon yönteminin etkinliğinin değerlendirilmesi
Effectiveness of radiofrequincy ablation technique in the treatment of hepatic non-colorectal metastases
- Tez No: 341746
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hepatik Non-Kolorektal Metastaz, Radyofrekans Ablasyon, Girişimsel Radyoloji, Hepatic Non-colorectal Metastases, Radiofrequency Ablation, Interventional Radiology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kanserli hastalardaki en sık ölüm nedeni primer hastalığın karaciğer tutulumudur. Karaciğere sıklıkla metastaz yapan non-kolorektal kanserler; bronş kanserleri, pankreas kanserleri, mide kanserleri, meme kanserleri ve primeri belirsiz tümörlerdir. Genel olarak cerrahi rezeksiyon karaciğerin primer ve sekonder malign hastalıklarının potansiyel küratif tedavisi olarak kabul edilmekle birlikte her hastada mümkün olamamaktadır. Kolorektal tümörlere bağlı karaciğer metastazları bulunan seçilmiş bazı olgularda metastazektominin sağkalımı uzattığı bilinmektedir. Ancak non-kolorektal tümörlerden olan karaciğer metastazlarında rezeksiyonun çok fazla faydası gösterilememiştir, Bu çalışmanın amacı nonkolorektal tümörlerin karaciğer metastazlarında radyofrekans ablasyon yönteminin etkinliğinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya metastatik karaciğer tümörü bulunan non-kolorektal kanser tanısı almış, yaş aralığı: 38-79 ( ortalama:56) olan toplam 28 (11 erkek, 17 kadın) olgu dahil edildi. Toplam 101 lezyonun 95? ine (%94,1) RFA, 6?sına (%5,9) metastazektomi yapıldı. RFA uygulanan lezyonların sayıları 1-6 (ortalama: 1), çapları ise 9-52 mm ( ortalama: 2,4 cm) arasındaydı. US eşliğinde toplamda 34 seans RFA uygulaması gerçekleştirildi. Tüm işlemlerde RITA Starbust Talon elektrodu kullanıldı. RFA sonrasında olgular birinci ayda, 6. ayda ve sonrasında 6 aylık periyodlarla BT ve MR ile takip edildi. İşlem sonrasında 2/28 (%7 ) olguda ablasyon zonunda abse, 1/28 (%3,5) olguda portal ven trombozu saptandı. Olgular 1-51( ortalama:17) ay takip edildi. 17/28 (%60) olguda ilk takip incelemesinde tam ablasyon izlendi. Rekürrens saptanan 7/28 (%25) olguda 13 seans reRFA uygulandı. Takipte 6/28 (%21) olguda yaygın hepatik metastaz, 16/28 (%57) olguda ekstrahepatik hastalık izlendi. Olgulardan 9/28? i (%32) takipler sırasında kaybedildi. RFA hepatik metastazı bulunan non-kolorektal tümörlü olgularda önemli bir tedavi stratejisi olup metastazektomiye alternatif ya da ek bir yöntem olarak uygulanabilir. Genel ve hastalıksız sağkalımı etkileyen en önemli unsur lezyon sayısı olup özellikle meme kanseri ve nöroendokrin tümörlerin karaciğer metastazlarında umut verici klinik sonuçlar alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Liver involvelment is the most common cause of death in cancer patiens. Lung cancer, pancreatic cancer, gastric cancer, breast cancer and the cancers of unknown primary are the most frequentnon-colorectal cancers which metastase to the liver. Usually surgery is the first treatment option in the primary and secondary tumors of liver. But unfortunately small amount of patients can be candidates for resection. Metastasectomy can make longer survival rates in selected patients with colorectal cancer but there is no significant effectiveness in non-colorectal tumors. The aim of this study is to determine the effectiveness of radiofrequincy ablation (RFA) teqhnique in the treatment of hepatic non-colorectal metastases. 28 patients (11 men, 17 women; mean age 56 years, age range 38-79) with 99 non-colorectal liver metastases were involved in this study. 95(94,1%) of the lesions were treated with RFA and6 (5,9%) lesions were resected. At the time of diagnose 10 (35,7%) patients had one lession and 18 (64,3%) patients had more than one lession. All patients also received chemotherapy and or radiotherapy. The number of ablated lesions were between 1 to 6 (mean=2) and the largest diameter of lesions were between 0,9 to 5,2 cm.(mean=2,4 cm; 4cm n=4). A total of 34 sessions of RFA were performed. During ablations, ultrasound (US) guidance was used in all sessions. ?RITA Starbust Talon? electrode was used in all RFA procedures. After RFA, patients were followed-up with CT and MRI at the first, sixth months and then with intervals of six months. One patient (7%) had portal venos thrombosis and two patiens (3,5%) had liver abscesses related to RFA procedure. Follow-up periods were between 1 to 51 months (mean follow-up=17 months). In the first follow-up examination, complete ablation was observed in 17/28 (76 %) of the cases. 13 sessions of repeat RFA was performed in 7/28 (25 %) cases with recurrences. During the follow-up period, in 6/28 (21 %) widespread hepatic metastases and in 16/28 (57 %) extrahepatic disease developed. 9/28 (32 %) of the cases died due to disseminated disease. RFA is an important technique which can be used as an alternative or additional choice of treatment in cases with hepatic non-colorectal metastases. Number of lesions is the most important fact that can effect overall and diseasefree survival. Specially at the breast cancer and neuroendocrine tumor liver metastases results are very promising.